Faagiresistenssin vaikutus Acinetobacter baumannii -sairaalabakteerin kasvuominaisuuksiin - Gynther, Veera; Loula, Tuomo; Moisio, Vilma (2021)
Antibioottiresistenssi on kasvava ongelma bakteerien aiheuttamien infektiotautien hoidossa, ja sitä on pyritty ratkaisemaan käyttämällä hoitomuotona bakteereita infektoivia faageja. Bakteerien on havaittu kehittävän myös faageja vastaan resistenssin, mikä vaikuttaa bakteerin kelpoisuuteen usein heikentävästi. Acinetobacter baumannii on Maailman terveysjärjestön prioriteettipatogeeni. Se on herkästi antibiooteille resistentiksi tuleva bakteeri, joka aiheuttaa vakavia opportunistisia infektioita. Tässä kandidaatintutkielmassa selvitettiin faagiresistenssin muodostumisen vaikutuksia Acinetobacter baumannii -sairaalabakteerin kasvuominaisuuksiin. Potilasnäytteistä eristetyt Acinetobacter baumannii -kannat altistettiin niitä infektoiville faageille. Resistenssin kehittäneiden ja altistamattomien kantojen kasvuominaisuuksia vertailtiin spektrofotometrisesti Bioscreen C -mittauksella. Resistenssin kehittymisen havaittiin pääosin heikentävän bakteerien kasvuominaisuuksia. Suurin saavutettu bakteerimäärä pieneni jokaisella resistentillä kannalla ja suurin kasvunopeus heikentyi lähes jokaisella resistentillä kannalla verrattuna altistamattomiin kantoihin. Kasvun heikentyminen on yhteydessä muun muassa bakteerin virulenssin alenemiseen ja antibioottiherkkyyden kasvuun. Tutkimuksesta saatuja tuloksia voidaan näin ollen hyödyntää faagiterapian ja antibioottien yhdistelmähoitojen kehittämisessä.