Haasteet projektitoimiston ja ketterän projektinhallinnan menetelmän yhdistämisessä - Ström, Jenni (2021)
Liiketoiminnan kehittyessä yhä projektivetoisemmaksi, projektien määrä ja niiden kompleksisuus ovat johtaneet organisaatiot tarttumaan keskitettyjen projektinhallinnan keinoihin. Tätä varten organisaatiot ovat implementoineet projektitoimistoja osaksi toimintaansa. Samaan aikaan yritykset ovat muuttaneet näkökulmaa projektinhallintaan yhä enemmän ketterän projektinhallinnan menetelmää mukailevaksi. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten organisaation projektitoimiston ja ketterän projektinhallinnan intressit eroavat toisistaan sekä millaisia haasteita nämä näkemyserot aiheuttavat. Lisäksi tutkielmassa tarkasteltiin, millaisia ratkaisuja näihin haasteisiin on esitetty. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Lähteinä käytettiin alan tietokannoista löytyviä vertaisarvioituja artikkeleita. Joitakin eroavaisuuksia löydettiin ja suurin osa niistä oli yhdistettävissä käytettyjen menetelmien erilaisuudesta johtuvaksi. Eroavaisuuksista aiheutuneita haasteita oli tutkittu tieteellisessä kirjallisuudessa vain vähän. Haasteiksi voitiin tunnistaa menetelmien eri ominaisuuksien kokeminen konfliktisena sekä hierarkkisuuden erot organisaatiossa. Ratkaisuiksi näihin haasteisiin esitettiin projektitoimiston uudelleenkonfigurointia ketteräksi koordinointitoimistoksi tai hybridimallin käyttöönottoa projektinhallinnassa.