Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten kohteiden valikoituminen - Markkanen, Veikko (2022)
Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten muodostama rasite kasvaa. Hyökkäyksiä ohjaavien voimien ymmärtäminen on tullut ratkaisevan tärkeäksi tehokkaampia torjuntamekanismeja rakennettaessa. Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten kehitystä ja luonnetta käsittelevä akateeminen tutkimus osoittaa kiristysrikollisuutta harjoittavien toimijoiden motiivit pääosin taloudellisiksi, mutta myös ideologiset motiivit ovat yleistyneet. Hyökkäykset vastaavasti kehittyvät kohdennetuimmiksi, jolloin kohteesta saatavan tiedon ja käyttäytymisen vaikutus kohdentumisriskiin kasvaa. Haittaohjelmien tekninen toteutus, liiketoimintamalli, sekä hyökkäyspinta-ala ovat siten jatkuvassa muutoksessa, korostaen kykyä ennakoida hyökkäyksiä. Haasteeksi jää kuinka aktiivisesti yritykset ja valtiolliset toimijat tähän kykenevät reagoimaan. Tämä lisää ajankohtaisen tutkimuksen tarvetta ja tekee riittävästä resursoinnista entistä tärkeämpää.