Kromatiinin rakennemuutosten vaikutus HSV-1 – kapsidien sijaintiin tumassa - Lahtinen, Nuutti; Koivisto, Ida; Vartiainen, Jennika (2021)
Tyypin 1 Herpes Simplex –virus on maailmanlaajuisesti levinnyt yleinen virus. Se leviää yleisimmin limakalvokontaktissa ja voi aiheuttaa huuliherpeksen. Virus aiheuttaa lyyttisen infektion epiteelisoluissa. Infektio voi myöhemmin levitä myös aluetta hermottaviin hermosoluihin, joissa se aiheuttaa latentin infektion. Virus replikoituu isäntäsolun tumassa, jossa tapahtuu myös uusien kapsidien kokoaminen. Isäntäsolun perimä on pakattu tumaan pieneen tilavuuteen kromatiiniksi, jonka rakenne vaikuttaa siihen, miten viruskapsidit pääsevät liikkumaan tumassa. Herpesinfektio aiheuttaa isäntäsolun tuman rakenteissa muutoksia, joihin kuuluu replikaatioalueiden laajeneminen, kromatiinin pakkautuminen tuman reunoille sekä tuman koon kasvaminen. Tumassa kapsidit liikkuvat diffuusion avulla pääasiassa kromatiinin välitiloissa ja poistuvat kuroutumalla sisempään tumakalvoon. Tässä tutkielmassa pyrimme selvittämään, vaikuttaako isäntäsolun tuman kromatiinin rakenteen muuntelu siihen, miten tyypin 1 Herpes Simplex -viruskapsidit sijoittuvat tumassa. Tämän selvittämiseksi Vero-solulinjan solujen kromatiinia kondensoitiin tai dekondensoitiin, ja solut infektoitiin viruksilla. Näytesolut immunoleimattiin ja kuvattiin konfokaalimikroskoopilla. Kuvista havaittiin, että viruskapsidit pääsivät dekondensoitujen solujen kromatiinin sekaan paremmin kuin kondensoitujen. Kuitenkaan kapsidijakaumissa ei näkynyt merkittävää eroa. Kapsidijakauma oli samankaltainen lähes koko mittausalueella, mikä poikkesi odotetusta.