Communication between the tadpoles of the dyeing poison frog Dendrobates tinctorius (Anura, Dendrobatidae) - Kumpulainen, Nina (2022)
Eläimet tarvitsevat kommunikointia eri tarkoituksiin, kuten parin muodostukseen, saalistajan havaitsemiseen ja reviirin hallintaan. Kemiallinen kommunikointi on kommunikoinnin muodoista vanhin ja yleisin. Sammakkoeläimet, ja erityisesti niiden akvaattiset nuijapäät, soveltuvat hyvin kemiallisen kommunikoinnin tutkimukseen. Nuijapäiden käytös ei tähtää välittömään seksuaaliseen hyötyyn, joten käyttäytymistä on helpompi tulkita. Dendrobates tinctorius on myrkkysammakko, jonka nuijapäät kehittyvät sademetsässä pienissä vesialtaissa metamorfoosiin asti. Tämä tutkimus pyrkii selvittämään laboratoriossa suoritetun käyttäytymiskokeen avulla aistiärsykkeen, jonka avulla D. tinctorius -lajin nuijapää havaitsee toisen yksilön läsnäolon (näkö, haju vai näiden yhdistelmä). Tutkimuksen hypoteesi oli, että nuijapäät käyttävät näkö- ja hajuaistin yhdistelmää lajitoverin tunnistamiseen, kuten toisella myrkkysammakkolajilla on tutkittu tapahtuvan. Reagointi lajitoveriin nähdään nuijapään aktiivisuuden lisääntymisenä. Tulosten perusteella nuijapäät olivat kuitenkin aktiivisimpia, kun ne ainoastaan näkivät toisen yksilön. Mahdollinen selitys on, että näkö on nuijapäille tärkeämpi aisti kuin aiemmin on ajateltu. Tulosten perusteella nuijapäät, jotka vain näkivät toisen yksilön, erosivat tilan käytöltään kontrollista viettäen enemmän aikaa altaan reunassa lähellä toista yksilöä. Tämä viittaa siihen, että nuijapäät hyödyntävät näköään ympäristönsä havainnointiin.