The role of music in event ambience and design : a case study during a film festival - Vuori, Aapo (2021)
Tässä tutkielmassa käsitellään taustamusiikin valinnan suunnitteluun sekä siihen käytettävien resurssien yhteyttä ei-musiikillisten tapahtumien kontekstissa. Tutkimuksen viitekehys sekä terminologia käsittelevät musiikin roolia tapahtumien suunnittelussa luoden yhteyksiä taustamusiikin ja tapahtumien tutkimuskirjallisuuden välillä. Tapaustutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin Arktisen Upeeta XXI -elokuvafestivaaleilla Jyväskylässä 2.-3. marraskuuta 2020. Pääasiallisena metodina tutkimuksessa käytettiin etnografista menetelmää eli osallistujien observointia. Tällä metodilla pyrin keräämään dataa taustamusiikin ja äänien merkityksestä sekä roolista tapahtumakokemuksessa sekä tapahtuman ambienssissa. Osallistujaobservoinnin ohella suoritin haastatteluja tapahtuman osallistujien, tapahtumatuottajan sekä muiden järjestäjien kanssa. Tutkielman johtopäätökset keskittyvät siihen, kuinka tietyt ilmiöt teoreettisessa viitekehyksessä olivat näkyvillä case-esimerkissä. Tulen johtopäätökseen, että taustamusiikin suunnittelu oli osa tapahtuman yleisen ambienssin suunnittelua ja sitä tärkeämpi oli itse ohjelman suunnittelu sekä yleisön fokuksen ohjaamisen suunnittelu. Tutkimus oli ainutlaatuinen johtuen sen tekoajankohdasta; koronavirus-pandemian sosiaalisesti rajoitetun vaiheen aikana. Sen takia keskittyminen esimerkiksi sen aiheuttamiin vaikutuksiin tapahtuman kulussa on potentiaalinen aihe jatkotutkimukselle, jota tässä tutkimuksessa sivutaan, mutta sitä ei käsitellä varsinaisena tutkimusnäkökulmana.