Mielenterveyden yhteys koulutukseen ja työmarkkinatulemiin - Uusi-Einola, Silja (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa on tarkasteltu mielenterveyden yhteyttä koulutukseen ja työmarkkinatulemiin. Tutkielmassa on pyritty selvittämään aikaisemman kirjallisuuden sekä empiirisen tutkimuksen avulla, miten mielenterveys on yhteydessä koulutukseen, tuloihin sekä työllisyyteen. Tutkielman taustalla on esitelty teoriapohja, joka koostuu Grossmanin mallista sekä inhimillisen pääoman teoriasta. Empiirinen tutkimus on toteutettu pienimmän neliösumman regressioanalyysin avulla ja aineistona on käytetty terveystutkimusta Englannista. Aineistosta on rakennettu viisi (5) erilaista mallia, joiden avulla tutkitaan koulutusvuosia, tuloja, työllisyyttä, koulun lopettamisikää sekä sitä, että vastaajalla on vähintään korkeakoulututkinto. Tuloksena on saatu, että mielenterveyshäiriöt ovat negatiivisessa yhteydessä kaikkiin näihin muuttujiin. Naisten asema koulutuksen, tulojen, työllisyyden sekä mielenterveysongelmien osalta on heikompi kuin miesten. Vaikka naisilla on todennäköisemmin mielenterveyden häiriö, alhaisempi koulutustaso, pienemmät tulot ja heikompi työllisyys, tuloksista havaitaan, että mielenterveyden häiriöt ovat voimakkaammin yhteydessä koulutukseen, tuloihin ja työllisyyteen miehillä kuin naisilla. Tutkimuksen tulokset ovat suurimmalta osin linjassa aikaisemman kirjallisuuden kanssa, sillä aikaisempi kirjallisuus osoittaa, että mielenterveysongelmilla on negatiivinen yhteys koulutukseen sekä työmarkkinatulemiin. Koska mielenterveys näyttelee merkittävää roolia yksilöiden sekä koko yhteiskunnan tuottavuudessa ja tehokkuudessa, on mielenterveysongelmiin puuttuminen sekä suotuisat koulutuspoliittiset päätökset yhteiskunnan tasolta erittäin tärkeitä.