Työntekijän osallistumisen ja oman työn hallinnan kasvattaminen johtamisen keinoin : case Tampereen kaupunki - Kivimäki, Marjaana (2021)
Tämän tutkimus tarkastelee työntekijöiden osallistumisen ja oman työn hallinnan kasvattamista johtamisen keinoin työhyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia Tampereen kaupungin henkilöstöjohdon ja hr:n vaativissa asiantuntijatehtävissä toimivien näkemyksiä työntekijöiden osallistumisen ja oman työn hallinnan kasvattamisesta ja sitä tukevasta johtamisesta. Tutkimuskysymys on ”Miten työntekijän osallistumista ja työntekijän oman työn hallintaa voidaan Tampereen kaupungilla kasvattaa johtamisen keinoin?”. Keskeisiä käsitteitä ovat työhyvinvointi, työntekijöiden oman työn hallinta, työntekijöiden osallistuminen sekä johtaminen. Teoreettisessa viitekehyksessä rakennetaan yhteyksiä käsitteiden välille. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja kyseessä oli kartoittava tapaus- eli casetutkimus. Aineisto tuotettiin haastattelemalla teemahaastatteluin seitsemää Tampereen kaupungin henkilöstöjohdossa ja hr-asiantuntijatehtävässä toimivaa työntekijää. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tuloksena syntyi kolme työntekijän osallistumista ja oman työn hallintaa kasvattavaa keinoa: 1) läsnä oleva ja voimaannuttava lähiesimies, 2) oman työn liikkumavaran tietoisuuteen tuominen sekä 3) osallistumista tukevan toimintakulttuurin luominen. Tampereen kaupungin viestintä on aineiston mukaan muuttumassa sellaiseksi, että siitä pystyy aistimaan kaupungin toivovan työntekijöidensä osallistumista. Tästä huolimatta kaupungissa toteutettavien erilaisten kyselyiden saavutettavuutta ei pidetty kuitenkaan hyvänä sellaisissa tapauksissa, että työntekijöillä ei ollut omaa tietokonetta tai pääsyä tietokoneelle. Aineiston mukaan myös osallistumiseen ja oman työn hallintaan liittyvien mallien ja prosessien käytännön toteutus saattaa myös jäädä puolitiehen. Tämä huomio linkittyy esimiestyön ja esimiesten johtamisen tärkeyteen.