Irrottautua vai kääntää tuulen suunta? : ympäristökansalaisuuden affektiiviset diskurssit kestävän kehityksen kirjoituksissa - Karjalainen, Elisa (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaiseksi suomalaiset ympäristökansalaiset rakentavat affektiivista toimijuuttaan. Tutkin myös, miten sukupuoli vaikuttaa näissä puheteoissa. Käytän teoriana ympäristökansalaisuuden käsitettä, mikä mahdollistaa kestävässä kehityksessä muuttuneen kansalaisuuden tutkimisen. Käytän tunteiden ymmärtämiseen Sara Ahmedin affektiteoriaa. Menetelmä on teoriaohjaava diskurssianalyysi. Tuloksena ovat neljä diskurssia: ympäristökansalaisen toiminnan vähäpätöisyys, sisäinen sovittelevuus epäonnistumisissa, ihanteet omaksunut neuvovuus sekä miehinen sosiaalidarwinismi. Nämä neljä diskurssia kuvaavat tavoillaan ympäristökansalaisille asetettua ihannetta, sen ratkaisemista siitä irrottautumalla, asettumalla sitä ylemmäs, jatkamalla itseneuvottelua ja oppimista, neuvomalla muita sekä pyrkimällä onnellisuuteen omien mieltymysten mukaan elämänmatkalla.