Jalkapallon harrastuskustannukset ja vanhempien sosioekonominen asema : kyselytutkimus kilpailullisella tasolla Suomessa jalkapalloilevien 15-vuotiaiden nuorten vanhemmille - Kesonen, Antti-Pekka (2021)
Jalkapallon harrastuskustannukset ovat olleet muiden lajien ohella voimakkaassa kasvussa 2000-luvun alkuun verratessa. Kustannukset ovat erityisen korkeat kilpailullisella tasolla harrastettaessa. Kustannusten kasvun taustalla ovat kasvaneet laatuvaatimukset ja seuratoiminnan ammattimaistuminen. Vanhempien sosioekonominen asema on yhä merkittävämmässä roolissa kilpailullisen seurassa harrastamisen taustavaikuttajana. Harrastuskustannusten tarkastelu on tärkeää, sillä seuratoiminnalla on merkittävä rooli suomalaisessa liikuntakulttuurissa lasten ja nuorten liikuttajana. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin jalkapallon harrastuskustannuksia 15-vuotiailla nuorilla, jotka harrastavat jalkapalloa kilpailullisella tasolla Suomessa. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää harrastavien nuorten vanhempien sosioekonominen asema ja tutkia sen vaikutuksia nuorten mahdollisuuksiin harrastaa jalkapalloa kilpailullisella tasolla. Sosioekonominen asema määrittyi tutkimuksessa koulutustaustan ja tulotason mukaan. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisin metodein. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä, joka lähetettiin Suomen Palloliiton eteläisen (ELL) ja pohjoisen (PSL) alueen liigojen joukkueiden pelaajien vanhemmille (n=189). Jalkapallon harrastuskustannukset esitetään tutkimuksessa mediaanein. Tämän tutkimuksen mukaan jalkapalloharrastuksen kokonaiskustannukset ovat 3 200 euroa vuodessa. Vuosittaiset kokonaiskustannukset ovat pojilla 3 825 euroa ja tytöillä 2 450 euroa. Kustannukset ovat pojilla tilastollisesti merkitsevästi suuremmat tyttöihin verrattuna kaikissa tutkituissa kustannusluokissa (välttämättömät maksut, välilliset kulut ja kokonaiskustannukset). Jalkapalloa kilpailullisella tasolla harrastavien nuorten vanhemmat näyttäytyvät korkeasti koulutettuina ja hyvätuloisina. Kotitalouden yhteenlaskettujen bruttotulojen mediaaniluokka on aineistossa 80 000–89 999 euroa vuodessa. Alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon oli suorittanut 66 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vanhempien mielestä sosioekonomisella asemalla on merkitystä nuoren mahdollisuuksiin harrastaa jalkapalloa kilpailullisella tasolla. Tulosten mukaan kilpailullisen jalkapallon harrastuskustannukset ovat korkeahkolla tasolla. Kustannusten kasvaessa nousee esiin monipuolisten tukitoimien merkitys tasa-arvoisten harrastusmahdollisuuksien mahdollistamisessa.