Glyfosaatin vaikutus japaninviiriäisen immuunipuolustukseen - Heimonen, Pyry; Lepola, Kaisa (2021)
Synteettiset torjunta-aineet ovat auttaneet viljelyn tehostamisessa, ja niistä on tullut tärkeä osa maatalouden kasvinsuojelua. Merkittävä osuus käytetyistä torjunta-aineista on rikkakasvien torjunta-aineita, joista maatalouden kehittyminen on tullut riippuvaiseksi. Nykyään maailman käytetyin rikkakasvien torjunta-aine on glyfosaatti. Näiden torjunta-aineiden mahdolliset riskit ympäristölle ja ihmisten terveydelle ovat herättäneet paljon huolta. Niiden runsaalla käytöllä on huomattu olevan vaikutuksia ympäristöön ja sitä kautta myös ihmisiin sekä eliöstöön. Glyfosaatilla on havaittu olevan pääosin negatiivinen vaikutus eri eläinlajien immuunipuolustukseen, mutta sen vaikutusta lintujen immuunipuolustukseen on tutkittu varsin vähän. Tämän vuoksi tässä tutkimuksessa tarkasteltiin glyfosaatin vaikutusta kahteen immunoparametriin, hemolyysiin ja lysotsyymin aktiivisuuteen. Lysotsyymin aktiivisuutta määritettiin lisäämällä bakteerisuspensiota eri ikäisistä japaninviiriäisistä otettuihin plasmanäytteisiin ja mittaamalla absorbanssin muutosta reaktion aikana. Hemolyysissä seurattiin, miten eri pitoisuudet plasmanäytteitä reagoivat kanin veren antigeeneihin. Tuloksia analysoitiin Studentin t-testillä Excel -taulukkolaskentaohjelmalla. Kummankaan immunoparametrin kohdalla ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa koe- ja kontrolliryhmän välillä. Saatujen tulosten perusteella voidaan päätellä, että glyfosaatilla ei ole vaikutusta japaninviiriäisten immuunipuolustukseen. Tuloksissa oli pieni otoskoko, suuret keskihajonnat ja huono toistettavuus, minkä vuoksi niiden pohjalta ei voi tehdä suuria yleistyksiä. Aiheeseen liittyen tulee tehdä lisää tutkimuksia erilaisilla koeasetelmilla ja suuremmilla otosko’oilla.