Psykologisen joustavuuden ja fyysisen aktiivisuuden yhteys koettuun terveyteen ylipainoisilla aikuisilla : Muutosmatka-verkkoelämäntapaintervention tuloksia - Marin, Liinu (2021)
Kokemus omasta terveydestä on merkittävä tekijä yksilön elämänlaadulle ja hyvinvoinnille. Koettu terveys ennustaa myös toimintakykyä, sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä ja myöhempää kuolleisuutta. Koetun terveyden tutkiminen pitkittäisasetelmilla olisi tärkeää, jotta saataisiin lisää tietoa siitä, mitkä tekijät tukevat aikuisten koettua terveyttä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää verkkopohjaisen hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT) pohjautuvan elämäntapaintervention aikaisia muutoksia aikuisten koetussa terveydessä, psykologisessa joustavuudessa ja liikuntaan osallistumisessa, sekä selvittää näiden välisiä yhteyksiä. Tutkimuksen aineisto oli osa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin (KSSHP) laajempaa Muutosmatka-tutkimushanketta, joka on vuosina 2015–2018 Keski-Suomen alueella toteutettu pitkittäistutkimus. Muutosmatka oli verkkovälitteinen HOT:n pohjautuva elämäntapainterventio (24 kk + 12 kk seurantajakso). Tässä tutkimuksessa käytettiin sen osa-aineistoa (0, 12 kk, 24 kk). Osa-aineisto muodostui 98 tutkittavasta, joilta oli saatavissa vastaukset tutkimuksen kyselyihin kaikista kolmesta mittauspisteestä. Tutkittavat olivat 24–77-vuotiaita ylipainoisia aikuisia. Koettua terveyttä arvioitiin yhdellä yleisellä väittämällä, psykologista joustavuutta AAQ-II- ja WBSI-kyselyillä ja liikuntaan osallistumista FIT-indeksillä (liikunnan useus, intensiteetti ja kesto). Aineisto analysoitiin toistomittausten varianssianalyysillä, 1-suuntaisella varianssianalyysillä, Pearsonin korrelaatioilla ja lineaarisella regressioanalyysillä. Taustamuuttujina käytettiin ikää ja painoindeksiä. Osallistujien koettu terveys, psykologinen joustavuus, psykologiseen joustavuuteen liittyvät ajattelutoiminnot ja liikuntaan osallistumisen useus paranivat intervention (24 kk) aikana. Liikuntaan osallistumisen intensiteetissä tai kestossa ei tapahtunut muutosta. Psykologisessa joustavuudessa tapahtunut muutos oli myönteisesti yhteydessä koetussa terveydessä tapahtuneeseen muutokseen intervention aikana. Liikuntaan osallistumisen useudessa tapahtunut muutos ei ollut yhteydessä koetussa terveydessä tapahtuneeseen muutokseen intervention aikana. Tulokset lisäävät tietoa HOT:n sovellettavuudesta terveyden edistämisessä ja lisäävät ymmärrystä koettuun terveyteen yhteydessä olevista tekijöistä aikuisilla. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää huomioimalla psykologista joustavuutta tukevia elementtejä terveyden edistämisen interventioiden suunnittelussa ja koetun terveyden edistämisessä erityisesti aikuisilla, jotka kokevat terveytensä huonoksi.