"Työttömät ei kelpaa töihin" : työttömyysdiskurssit keskustelupalstalla - Räsänen, Iita (2021)
Tutkielmassa tarkasteltiin työttömyydelle annettuja selityksiä diskurssianalyysin keinoin. Tutkielman aineistona toimi vauva.fi-keskustelupalstan keskustelu, jonka otsikko on ”Voisiko joku selittää paradoksin työvoimapulan ja työttömyyden suhteen?”. Aineistona käytetty keskustelu on aloitettu syyskuussa 2021. Tutkielman teoreettinen viitekehys keskittyi työttömyyden syihin ja siihen, miten talous- ja yhteiskuntatieteellinen työttömyystutkimus eroavat toisistaan. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös työttömiin kohdistuvia asenteita Suomessa, sillä tapa, jolla työttömyyttä selitetään, vaikuttaa myös näihin asenteisiin. Oletus työttömyyden selitysmallien kahtiajaosta ja työttömien näkemisestä toisaalta ”pinnareina” ja toisaalta uhreina, lainattiin työttömyystutkija Kari Vähätalolta (1983).