Yksin alaikäisenä maahan tulleiden pakolaisten trauma ja sen kohtaaminen sosiaalityössä - Tynkkynen, Miina (2021)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee yksin alaikäisenä maahan tulleiden pakolaisten traumaa sekä traumainformoitua työotetta näiden nuorten kanssa tehtävässä sosiaalityössä. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on selvittää, millaisia vaikutuksia yksin alaikäisenä maahan tulleiden traumalla on yksilöön sekä miten traumainformoitua työotetta voi toteuttaa yksin maahan tulleiden alaikäisten pakolaisten kanssa tehtävässä sosiaalityössä. Tutkimuksen keskiössä ovat yksin alaikäisenä maahan tulleet pakolaiset. Tutkimusmenetelmänä olen käyttänyt kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Tutkielma perustuu niin suomalaiseen kuin kansainväliseenkin kirjallisuuteen. Traumat ovat erittäin yleisiä yksin alaikäisenä maahan tulleiden keskuudessa ja se tulee huomioida myös näiden nuorten kanssa tehtävässä sosiaalityössä. Trauman vaikutukset voivat olla emotionaalisia, fyysisiä, käyttäytymiseen ja sen häiriöihin liittyviä sekä mielenterveydellisiä. Suuri osa näistä pakolaisista kärsii myös posttraumaattisesta stressireaktiosta. Yksin tulleilla alaikäisillä posttraumaattisen stressireaktion todennäköisyys on korkea, juuri saapuneilla 71 % ja maahan asettuneilla 34 %. Traumojen tunnistaminen on tärkeä osa yksin tulleiden alaikäisten pakolaisten kanssa tehtävää sosiaalityötä. Jokaisen asiakkaan tilanteessa tilannearvio ja traumojen merkitys asiakkaaseen tulee tehdä yksilökohtaisesti. Traumat oireilevat eri tavoin ja ne voivat olla vaikeasti tunnistettavissa. Sosiaalityön asema traumojen ja niiden tuomien haasteiden ennaltaehkäisyssä on merkittävä. Sosiaalityöntekijät ovat uniikissa asemassa saadessaan ensikäden tietoa traumoista ja niiden vaikutuksista jo esimerkiksi pakolaisten ensimmäisestä kuulemiskerrasta lähtien saapumismaassa. Sosiaalityöntekijöiden tulee kohdata asiakkaat traumainformoidulla työotteella, joka ottaa huomioon trauman olemassaolon sekä sen vaikutukset yksilöön ja sosiaalityöntekijän ja asiakkaan väliseen suhteeseen. Traumainfomoidun työotteen avulla asiakkaan ja viranomaisen välille luodaan luottamuksellinen vuorovaikutussuhde, jonka avulla asiakkaan elämänlaatuun ja traumojen käsittelyyn voidaan vaikuttaa.