Urheilun vaikutus romanien inklusioon Suomessa - Ruohonen, Krista (2021)
Romanit ovat vanha 500-vuotisen historian omaava suomalainen vähemmistö, jonka oikeuksiin on alettu kiinnittää huomiota vasta 60-luvulta lähtien. Yhä edelleen romanit kuuluvat ekskluusion ja osattomuuden riskiryhmään. Urheilulla puolestaan ajatellaan yleisesti ottaen olevan positiivista vaikutusta vähemmistöjen inkluusioon. Näin ollen tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, millainen vaikutus urheilulla on romanien inkluusioon Suomessa. Vaikutusten selvittäminen on tärkeää, jotta rakenteellisen sosiaalityön kautta voidaan kehittää sellaisia urheiluun liittyviä toimintatapoja, jotka lisäävät romanien inkluusiota. Tehdyn tutkimuksen kautta selviää, että romanit urheilevat vain vähäisessä määrin. Urheilu ei ole osa romanikulttuuria. Esteitä romanien urheiluun osallistumiseen luovat lisäksi sosioekonominen asema, sosiaaliset suhteet, fyysiset ja psyykkiset rajoitteet sekä ympäristötekijät. Tehdyn tutkimuksen kautta ei voida antaa yksiselitteistä tai kattavaa vastausta siihen, millainen vaikutus urheilulla on romanien inkluusioon Suomessa. Voidaan kuitenkin todeta, että vaikutus voi olla sekä positiivinen että negatiivinen. Urheilu voi mahdollistaa ajan ja tilan monikulttuuriselle vuorovaikutukselle sekä tämän myötä myös interkulttuurisen kompetenssin synnylle. Näin urheilulla voi olla positiivinen vaikutus romanien inkluusioon Suomessa. Toisaalta länsimaisia maskuliinisia ihanteita toisintavalla urheilulla saattaa konseptina olla ekskluusiota tuottava vaikutus. Kulttuuristen erojen vahvistamisen, vähemmistöihin suhtautumisen, eriytymisen sekä yksilöiden identiteetin muotoutumisen kautta urheilu saattaa johtaa romanien ekskluusioon Suomessa. Voidaan todeta, että lisää romaneja ja urheilua käsittelevää tutkimusta tarvitaan. Tarvitaan tietoa siitä, miten romanikulttuuri itsessään vaikuttaa urheiluun osallistumiseen ja osallistumattomuuteen sekä millaisia perhe- ja henkilökohtaisia eroja romanien välillä esiintyy. Myös urheilun vaikutusta romanien inkluusioon Suomessa tulee tutkia tarkemmin; millaiset sosiaaliset urheiluun liittyvät seikat vaikuttavat romanien inkluusioon ja ekskluusioon Suomessa? Miten nämä seikat vaikuttavat? Lisäksi tulee keskittyä tutkimaan sitä, millaisin keinoin urheilun vaikutusta romanien ekskluusioon voidaan inkluusiota lisäämällä vähentää.