Kyberturvallisuuden uhat terveydenhuollossa - Parviainen, Teemu (2022)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan kyberturvallisuuden haasteita terveydenhuollossa ja pyritään löytämään ratkaisuja potilasturvallisuutta koskeviin kysymyksiin. Tutkielmassa käydään läpi kyberturvallisuuden perussananstoa ja perehdytään kyberhyökkääjien motiiveihin. Aikaisemmin terveydenhuolto on pääosin välttynyt kyberhyökkäyksien vaaroilta, mutta on viime vuosien aikana noussut yhdeksi suosituimmaksi kyberhyökkäysten kohteeksi. Kyberhyökkäysten äkillinen lisääntyminen on tehnyt haittaa myös terveydenhuollon maineelle ja luottamukselle. Potilastietojärjestelmät sisältävät paljon henkilökohtaisia tietoja, joita hyökkääjä voi hyödyntää taloudellisen tai poliittisen aseman parantamiseksi. Tutkielma osoittaa kyberturvallisuuden haavoittuvuuksien johtuvan useista tekijöistä, kuten turvallisuuteen käytetystä niukasta budjetista tai muiden alojen standarteista, joita on monitulkintaisesti sovellettu terveydenhuollossa. Tutkielmassa käy ilmi, että nopea terveydenhuollon toimintaympäristön digitalisoituminen on antanut hyökkääjille uusia mahdollisuuksia, joihin ei ole valmistauduttu tarpeeksi hyvin. Ongelmien ratkaisuun löytyy useita keinoja, kuten resurssien uudelleen kohdentaminen, terveydenhuoltoon räätälöityjen standardien kehittäminen ja vastuun jakaminen yhdessä terveydenhuollon verkostoon kuuluvien sidosryhmien kanssa.