Yhdenmukainen tiedon validointi käyttöliittymässä ja mikropalvelussa - Kaukovuo, Harri (2021)
Tässä kandidaatintutkielmassa käydään läpi yhdenmukaisen validoinnin ongelmatiikkaa nykyaikaisen selainpohjaisen käyttöliittymän ja mikropalvelurajapinnan näkökulmasta. Tutkimuskysymyksenä tutkielmassa on: ”Millä tavoilla ja teknologioilla voidaan rakentaa sovellus, jossa samaa validointilogiikkakoodia tai määritystä käytetään niin ohjelmallisten rajapintojen tiedon validoinnissa, kuin käyttöliittymässä?” Tutkimuksessa käydään ensin läpi nykyaikaisen käyttöliittymän tiedon validointivaihtoehtoja. Tämän jälkeen esitellään JSON-tietorakennetta käyttävän mikropalvelun validointivaihtoehtoja. Vastauksena tutkimuskysymykseen tutkimuksessa esitellään uusi yhdenmukaisen validoinnin ryhmittelymalli toteutustapojen mukaan. Mallin mukaisesti esitellään vaihtoehtoja yhdenmukaisen validoinnin toteuttamiseksi. Tutkimuksen tuloksena todetaan myös, että yhdenmukaista validointia käyttöliittymän ja mikropalvelurajapinnan välillä on toistaiseksi tutkittu vähän. Teknologioiden lukumäärä niin käyttöliittymässä, kuin mikropalveluissa kasvaa vuosittain kehittäjien etsiessä uusia trendikkäämpiä ohjelmistokehikoita, vaikeuttaen yhdenmukaista validointia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella näyttää siltä, että alan standardit ovat jäämässä kehityksestä jälkeen, vaikuttaen negatiivisesti yhdenmukaiseen validointiin. Tutkimusmetodina käytettiin tulkitsevaa käsitetutkimusta.