Alaikäisten huumeiden käyttöön kohdistuvat interventiot - Maikola, Petra (2021)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, millaisia interventiokeinoja alaikäisten huumeiden käyttöön on olemassa. Tarkoituksena on tarkastella, millaisia interventioita alaikäisten huumeiden käyttöön on toteutettu ja aiemmin tutkittu. Tutkimukseni on kirjallisuuskatsaus. Tutkimusaiheen valintaan vaikutti havainnot alaikäisten huumeiden käytön yleistymisestä asiakaskunnassa ja tarve osata ohjata heitä oikealle hoitopolulle. Tutkimukseni aineisto painottuu ulkomaalaisiin tutkimuksiin. Ulkomaisia tutkimuksia interventioista alaikäisten huumeiden käyttöön on tehty runsaammin. Suomalaisten tutkimusten määrä on vähäinen. Aineistoni koostuu yhteensä 34 tutkimuksesta, joista viisi on kansainvälistä review-tutkimusta. Olen jäsennellyt tutkimuksien interventiot alaikäisten huumeiden käyttöön sosiaalityön, terveydenhuollon ja oikeusjärjestelmien tarjoamiin keinoihin. Lisäksi aineistosta nousivat kouluilla toteutettavat interventiot sekä internetiä hyödyntävät interventiot. Perheen ja läheisten merkitys nousi esiin aineistossa vahvasti, ja tämän olen huomioinut tuloksia esitellessäni. Myös pakkohoidon mahdollisuus ja viimesijaisuus nousi esiin tutkimuksissa. Keskeinen asia tutkimuksessani on alaikäisten huumeiden käyttöön interventioiden toteuttamispyrkimys avohuollon toimenpitein psykososiaalisin keinoin. Suomessa huumeiden käyttö johtaa käytännössä usein huostaanottoon, jolla pyritään turvaamaan lasta haitalliselta käyttäytymiseltään. Lapsi sijoitetaan laitoshoitoon usein tavalliseen lastensuojelulaitokseen, koska nuorille suunnattuja päihdekuntoutuspaikkoja ei ole riittävästi. Alaikäisten huumeita käyttävien hyväksi tehdään paljon, mutta eri tahojen toiminta näyttäytyy erillisinä yrityksinä saada aikaan muutos, vaikka tutkimuksissa on viitteitä siitä, että moniammatillisuus ja menetelmien yhdistely toimivat. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että erilaisten interventioiden käyttö alaikäisten päihdehoidossa on vasta kehittymässä. Lisääntynyt tarve on tuonut kehityspainetta. Perheen ja läheisten osallistuminen interventioihin on merkittävässä roolissa. Jatkotutkimuksen aiheeksi nousee, miten alaikäinen kokee erilaiset interventiot sekä millaisia vaikutuksia niillä saadaan.