Responsiivisen verkkosivuston vaikutukset yrityksille ja käyttäjille - Huikuri, Perttu (2021)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksen muodossa responsiivisen verkkosivuston yleisiä menetelmiä ja teknologioita. Nykyaikana verkkosivustoja selaillaan käyttäen eri laitteita kuten tietokoneita ja älypuhelimia. Responsiivinen verkkosivusto tarjoaa mahdollisuuden sisällön katseluun laitteesta riippumatta. Tutkielman tavoitteena on selvittää responsiivisen verkkosivuston vaikutuksia käyttäjille ja yrityksille, kuitenkin ensin käyden läpi responsiivisen verkkosivuston käsitteen määrittelyä ja siihen liittyviä teknisiä viitekehyksiä sekä käytäntöjä. Kirjallisuuskatsauksen tutkimustuloksissa todettiin responsiivisen verkkosivuston tuovan hyötyjä käyttäjille ja yrityksille. Käyttäjiin kohdistuvia hyötyjä olivat mm. verkkosivuston käytettävyys, laiteriippumattomuus, vuorovaikutteisuus ja jatkokehitys. Laiteriippumattomuus ja jatkokehitys nähtiin myös yrityksiin kohdistuvina hyötyinä. Muita hyötyjä responsiivisesta verkkosivustosta yrityksille olivat mm. laitelähtöinen ajattelu, ylläpidon helppous ja yhdessä URL-osoitteessa sijaitseva verkkosivusto. Responsiivinen verkkosivusto aiheuttaa kuitenkin myös haasteita molemmille osapuolille, kuten laitekohtaiset ongelmat ja saavutettavuus käyttäjille, sekä teknologian kehittyminen ja vanhojen verkkosivustojen muuttaminen responsiiviseksi yrityksille. Käyttäjien ja yritysten yhteisinä haasteina voidaan pitää mainostilan käyttöä ja suorituskyvyn hitautta. Tulevaisuuden jatkotutkimusaiheeksi ehdotettiin esimerkiksi saavutettavuutta responsiivisessa verkkosivustossa.