Requirements Engineering Failure Factors in Software Projects - Räsänen, Teemu (2021)
Vaatimusmäärittely on olennainen osa sovellusprojekteja ja sen onnistumisella on merkittävä vaikutus kaikkiin muihin sovellusprojektin osa-alueisiin. Tässä tutkielmassa pyritään tuottamaan lisää tietoa vaatimusmäärittelyyn liittyvistä epäonnistumistekijöistä kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen tutkimuksen avulla. Kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi olemassa olevia sovellusprojektien epäonnistumistekijöitä käsitteleviä tutkimuksia ja selvitetään, mitkä tutkimuksissa mainituista epäonnistumistekijöistä koskevat vaatimusmäärittelyä. Tutkielman empiirinen osa pohjautuu laadulliseen haastattelututkimukseen, jossa selvitetään, mitä vaatimusmäärittelyyn liittyviä epäonnistumistekijöitä IT-alan asiantuntijat pitävät merkittävimpinä. Tutkielman kirjallisuuskatsauksessa löydettiin aiemmista tutkimuksista yhteensä 17 vaatimusmäärittelyyn liittyvää epäonnistumistekijää, ja empiirisessä tutkimuksessa toteutetuista seitsemästä haastattelusta epäonnistumistekijöitä tunnistettiin kahdeksan. Näistä kahdeksasta epäonnistumistekijästä neljä mainitaan kirjallisuuskatsauksessa läpikäydyissä tutkimuksissa ja neljä on kokonaan uusia.