Recovery time-course of biomarkers and physical performance after strenuous military training in male soldiers - Granlund, Julius (2021)
Tasapaino sotilasharjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja palautumisen välillä on tärkeää. Mikäli operatiivinen toimintakyky on madaltunut korkean riskin operaatioissa, voivat seuraukset olla vakavia. Palautumista on tutkittu kattavasti urheilijoilla, mutta ei sotilailla, ja fysiologiset vasteet ja harjoitusmetodit ovat selvästi erilaisia näissä populaatioissa. Kovimmissa sotilasharjoituksissa harjoituskuorma on erittäin korkealla, ja operointi tapahtuu hyvin epäoptimaalisissa olosuhteissa palautumisen kannalta. On tärkeää ymmärtää palautumisaikoja sotilasharjoituksista, jotta voidaan optimoida harjoittelun ohjelmointi ja operaatioiden rytmitys. Tämä katsaus tarjoaa tietoa palautumisajoista kovimmista mahdollisista sotilasharjoituksista, joissa sopivia tutkimuksia on tehty. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoitus on arvioida eri biomarkkerien sekä fyysisen suorituskyvyn palautumiseen vaadittavia aikoja sekä sitä, mihin tutkittuihin muuttujiin vaikutukset kohdistuvat. Systemaattinen kirjallisuushaku toteutettiin käyttäen tietokantoja MedLine (Ovid) ja Web Of Science, josta tutkimuksia etsittiin kesäkuuhun 2021 asti. Käytetyt hakusanat liittyivät esimerkiksi sotilasharjoitteluun, erikoisjoukkoihin, fyysiseen suorituskykyyn, ja eri biomarkkereihin. Tutkimukset valittiin tiukkojen sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella. Yhteensä 12 tutkimusta valikoitui mukaan katsaukseen. Tutkimuksissa oli mitattu useita eri fysiologisia ja suorituskykyyn liittyviä muuttujia. Harjoitusten kesto vaihteli neljästä päivästä 62 päivään, ja palautumismittausten kesto vaihteli 24 tunnista kuuteen viikkoon. Kaikki mitatut muuttujat palautuivat kahdessa tutkimuksessa. Seitsemässä tutkimuksessa 79–90 % muuttujista palautui, ja kolmessa tutkimuksessa 44–63 % muuttujista palautui. Joitain muuttujia lisää olisi voitu myös tulkita palautuneeksi, riippuen kriteereistä palautumiselle. Suurimmassa osassa tutkimuksia suurin osa mitatuista muuttujista palautui seurannan aikana, mutta oli yleistä, että jotkin muuttujat eivät palautuneet. Joissain tapauksissa vain noin puolet muuttujista palautui. Katsauksen päätuloksena huomataan, että suurimmassa osassa tutkimuksia palauduttiin erittäin kovasta kuormituksesta suhteellisen lyhyessä ajassa ainakin lähes täysin, mutta joissain tutkimuksissa palautuminen oli selvästi vähäistä. Palautumisaika vaikuttaa olevan melko vaihtelevaa muuttujien välillä, ja joskus palautuminen on vähäistä pidempienkin palautusjaksojen jälkeen. Palautumista olisikin tärkeä arvioida ja mitata erittäin kovien harjoitusten jälkeen, jotta voidaan maksimoida operatiivinen toimintakyky ja optimoida harjoittelun jaksotus.