Liiketoimintakaupan jälkeinen IT-integraatio : tapaustutkimus - Hyyryläinen, Aki (2021)
IT-integraatio on yksi merkittävimmistä osa-alueista liiketoimintakaupan jälkeisessä kahden organisaation sulautumisessa. IT-integraation onnistuminen on tärkeää ydinliiketoiminnan jatkuvuuden kannalta muutosvaiheen aikana ja sen jälkeen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli luoda suunnitelma liiketoimintakaupan jälkeiselle IT-integraatiolle ja analysoida suunnitelman toteutumisen tuloksia liiketoimintakaupan jälkeen. IT-integraatiota käsiteltiin IT-infrastruktuurin ja tietojärjestelmien näkökulmista. Tämän tutkimuksen tutkimusmenetelmänä on käytetty konstruktiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena, jossa kohdeorganisaatiot olivat noin 30 työntekijää työllistäviä valmistavan teollisuuden yrityksiä. Tutkimuksen empiirisen osion taustaksi tehtiin kirjallisuuskatsaus, jossa käsiteltiin valmistavan teollisuuden tietojärjestelmiä ja aikaisempia tapaustutkimuksia sulautumisien jälkeisistä IT-integraatioista. Empiirisen osion IT-integraation suunnittelussa käytettiin apuna kirjallisuuskatsauksessa kerättyä tietoa valmistavan teollisuuden tietojärjestelmistä sekä aikaisemmissa tapaustutkimuksissa esiteltyjä IT-integraation työkaluja ja menetelmiä. Tutkimuksessa luotua IT-integraation suunnitelmaa arvioitiin liiketoimintakaupan projektiryhmältä ja liiketoimintakaupassa siirtyviltä työntekijöitä saadun palautteen perusteella. Lisäksi arvioinnissa pystyttiin hyödyntämään tämän tutkimuksen tekijän havaintoja IT-integraatiosta. Tämän tutkimuksen tärkeimpänä tuloksena voidaan pitää kuvausta IT-integraation suunnittelusta. Tutkimuksessa havaittiin, että IT-integraation huolellisella suunnittelemisella on merkittävä rooli koko liiketoimintakaupan onnistumisessa. Suunnitelman tärkeimpiä osa-alueita olivat tarkan aikataulun laatiminen, kommunikointi sidosryhmien kanssa sekä arkkitehtuurikuvan luominen IT-infrastruktuurista ja tietojärjestelmistä suunnittelun tueksi. Myös liiketoimintakaupassa siirtyvän datan oikeellisuus ja siirtämisen suunnitteleminen todettiin tärkeäksi. Tutkimuksen tuloksia pystytään hyödyntämään jatkossa vastaavissa liiketoimintakauppaprojekteissa. Tutkimuksen avulla IT-integraation suunnitteluun saadaan käytännöllisiä vinkkejä ja työkaluja.