Kohti vastuullista johtamista : pienen työeläkealan asiantuntijaorganisaation uusi henkilöstöjohtamisen malli - Paulaharju, Marina (2021)
Tämän tutkielman tavoitteena oli luoda kohdeorganisaatiolle uusi vastuullisen henkilöstöjohtamisen malli. Samalla pyrittiin lisäämään kohdeorganisaation henkilöstön ymmärrystä vastuullisesta johtamisesta, sen periaatteista ja vaikutuksesta organisaation yritysvastuullisuuskulttuuriin. Tarkastelu rajattiin sisäiseen sidosryhmään eli henkilöstöön. Perusteiltaan tutkittava aihe linkittyy vastuullisen ja eettisen johtamisen tutkimus tietoon ja kirjallisuuteen sekä olemassa olevaan vastuullisen johtamisen talomalliin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on vastuullisessa johtamisessa. Johtaminen on eri organisaatioissa erilaista, mutta kaikella johtamisella pyritään saavuttamaan asetettuja päämääriä ja tavoitteita. Vastuullisen johtamisen empiiristä tutkimusta on tehty verrattain vähän. Poiketen aiemmasta tutkimustiedosta tämä tutkimus nojautui vastuulliseen johtamiseen osapuolten välisessä suhteessa muodostuvana. Tutkimus tehtiin kvalitatiivisena toimintatutkimuksena, jossa aineistoa kerättiin tutkittavan organisaation henkilöstöltä Webropol-kyselynä ja johdolta fokusryhmähaastatteluna. Analyysia ohjasivat tutkimuskysymykset. Empiirisen tutkimuksen tuloksena luotiin organisaatiolle vastuullisen johtamisen talomalli mallintaen Lämsän (2015) talomallia sekä malliin liittyvät käytänteet, kuten henkilöstökyselyn sisältö ja perehdytys- ja koulutuspaketin otsikkotason sisältö. Uuden talomallin tuloksena organisaatio voi liittää vastuullisessa johtamisessa onnistumisen tuloksellisuusmittareihin osana sosiaalista vastuuta ensimmäisten organisaatioiden joukossa ainakin Suomessa, kenties laajemminkin maailmassa. Inklusiivinen johtajuus nousi myös tutkimuksessa tulevaisuuden vastuullisen johtamisen näkökulmana, sillä sen kuusi tärkeintä piirrettä löytyvät organisaatiolle tutkimustulosten perusteella luodusta vastuullisen johtamisen talo-mallista. Tutkimuksen perusteella voidaan arvioida vastuullisen johtamisen yhdistettynä inklusiiviseen johtamiseen olevan tulevaisuuden tapa johtaa organisaatioita.