Isä, poika ja Mies : mieheksikasvun filosofia - Kataja, Santeri (2021)
Tutkielmassani käsittelen pojan kasvua mieheksi ja isän roolia tässä prosessissa. Poika ei ole vielä varsinaisesti mies, vaan vasta miehen esiaste. Vaikkakin käsittelen sukupuolta pohjimmiltaan biologisena ominaisuutena, kaikkia sukupuoleltaan miehiä ei faktisesti pidetä yhtä maskuliinisina. Olen siis pyrkinyt luomaan kuvauksen siitä, millaiset ominaisuudet on melkein yleismaailmallisesti katsottu mieheydelle ominaisimmiksi ja kuinka isä voi osaltaan vaikuttaa näiden ominaisuuksien ilmentymiseen pojassaan. Erityishuomion mieheyttä käsitellessäni annan työnteon ja elättämisen sekä väkivallan ja urheuden teemoille. Tarkastelen aihetta eklektisesti ja yleisellä tasolla pitkälti psykologisesta ja antropologisesta näkökulmasta. Psykologian sisällä psykoanalyyttiset ja evoluutiopsykologiset ajatukset saavat suurimman roolin, kun taas antropologian saralla lähtökohtanani toimii Arnold van Gennepin (1873–1957) klassinen malli siirtymäriittien kolmivaiheisuudesta.