Emulsioräjähdysaineen panostusprosessin tiedonlouhinta - Kaasalainen, Suvi (2021)
Tämän tutkielman tavoitteena oli löytää uutta ja hyödyllistä tietoa emulsioräjähdysaineen panostusprosessista hyödyntäen tiedonlouhinnan menetelmiä. Aineistona oli panostusyksiköistä kerätty moniulotteinen aikasarjadata. Tutkielmassa käytiin läpi kohdealueeseen ja aikasarjojen erityispirteisiin sopivia ohjaamattoman oppimisen menetelmiä. Tiedonlouhinnan menetelmiksi valittiin kontekstuaalinen matriisiprofiili ja sen soveltaminen klusterointiin ja poikkeavuuksien havaitsemiseen seuraten Knowledge Discovery in Databases (KDD) -prosessia. Menetelmien avulla datasta löydettiin poikkeavuuksia. Tulosten avulla pyritään parantamaan panostusprosessin laatua sekä tarjoamaan tarkempaa tietoa asiakkaille.