Ohjelmistorobotiikan tietoturvan hallinta - Lankia, Otto (2021)
Ohjelmistorobotiikka on teknologia, joka soveltuu rutiininomaisten työtehtävien automatisoimiseen. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutustua ohjelmistorobotiikan ominaispiirteisiin, sekä syventyä tarkastelemaan ohjelmistorobotiikan tietoturvaa ja sen hallintaan. Tavoitteena oli kartoittaa ohjelmistorobotiikkaan kohdistuvia tietoturvahaasteita sekä löytää keinoja näihin haasteisiin vastaamiseksi. Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta sekä empiirisestä osiosta, joka toteutettiin yksittäisenä tapaustutkimuksena. Tutkimusmateriaali kerättiin teemahaastattelujen avulla, jonka analysointiin sovellettiin teorialähtöisen sisällönanalyysin menetelmää. Tutkimus osoitti, että identiteetin- ja pääsynhallinnan kokonaisuus on merkittävin tekijä ohjelmistorobotiikan tietoturvan hallinnan kannalta. Keskeisimmät löydökset liittyivät ohjelmistorobotin digitaalisen identiteetin elinkaareen ja sen hallintaan, salasanakäytäntöihin, tunnistautumismenetelmiin sekä ohjelmistorobotin käyttöoikeuksiin kohdejärjestelmien sisällä. Muita ohjelmistorobotiikan tietoturvanhallintaan keskeisesti liittyviä teemoja olivat datan eheys, informaatioteknologian kuluttajistuminen sekä tietosuoja. Tutkimus osoitti, että keskeisiä keinoja ohjelmistorobotiikan tietoturvan varmistamiseksi ovat organisaation tietoturvapolitiikan ja muiden tietoturvamallien ja -rakenteiden noudattaminen ja soveltaminen, eri sidosryhmien osallistaminen sekä tietoisuuden lisääminen organisaation sisällä.