Konservatismin piirteitä Perussuomalaisten poliittisissa ohjelmissa 2018-2020 - Kärkkäinen, Sulevi (2021)
Tässä tutkielmassa etsitään konservatiivisia piirteitä Perussuomalaisten poliittisten ohjelmien retoriikasta. Konservatismi määritellään ideologiaksi, jolla on sekä ydinkomponentteja että sekundäärikomponentteja. Perussuomalaisten retoriikkaa analysoidaan ensin suomalaisuuden, sananvapauden ja sisäisen solidaarisuuden arvoista käsin, jonka jälkeen tunnistetaan konservatismin ydinkomponentteihin, eli muutoksen hallintaan ja peilikuvamaisuuteen sopivia piirteitä. Perussuomalaisten konservatismi näyttäytyy historiaan ja kulttuurilliseen jatkuvuuteen perustuvan suomalaisuuden määritelmän muodossa. Puolueen sananvapauden puolustaminen viittaa ajallisten ja paikallisten yhteiskunnallisten ilmiöiden vastustamiseen, eli peilikuvamaisuuteen. Sisäisessä solidaarisuudessa näkyvät sekä suomalaisuuden keskeisyys puolueen ideologiassa että hyvinvoinnin tasa-arvo, joka on toisaalta arvohierarkiassa suomalaisuutta alempana.