Musiikki ja tunteet : musiikkiterapeuttiopiskelijan kokemuksia surullisen musiikin herättämistä tunteista : miksi surullisen musiikin kuuntelu on minusta miellyttävää? - Peltomäki, Hanna (2021)
Tämä tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää niitä mahdollisia tekijöitä, jotka selittävät sitä, miksi kokemani surullinen musiikki on minusta miellyttävää. Valitsin tutkielmaan viisi kappaletta, jotka miellän surullisiksi. Kuunnellessani kappaleita käytän aineistonkeruun apuna tajunnanvirta kerrontatekniikkaa ja taltioin tekemäni havainnot äänitiedostoiksi. Tutkimusaineisto koostuu litteroidusta äänitiedostomateriaalista. Aineisto analysoidaan aineistolähtöisesti sisällönanalyysia apuna käyttäen. Tutkimus osoitti, että surullisen musiikin kuuntelu saa minut kokemaan myös paljon muita tunteita surun tuntemusten lisäksi, mitkä olen arvioinut valenssiltaan positiivisiksi. Surullinen musiikki saa minut kokemaan myös sekä positiivisia että negatiivisia tunteita, sekä tunteita, jotka sekoittuvat keskenään tai tunteita, joita on vaikea luokitella positiivisiksi tai negatiivisiksi tunteiksi. Tunteiden kokemisen tunnistaminen tai niiden tunnistaminen musiikissa on kuitenkin haastavaa, koska yhden kappaleen aikana musiikillisesti tapahtuu paljon. Tämä kappaleissa tapahtuva usein musiikin elementteihin sidoksissa oleva vaihtelu vaikuttaa siihen, minkälaisia tuntemuksia tai kokemuksia kappale herättää. Tunteet, jotka olen arvioinut valenssiltaan positiivisiksi kompensoivat surun tunnetta, mikä vaikuttaa surullisen musiikin miellyttävyyteen.