Osallistuminen vapaaehtoistyöhön ja informaaliin hoivaan : poikkileikkausaineisto 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien Euroopan maiden kansalaisista - Kettunen, Olli (2021)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin, missä määrin 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat Euroopan maiden kansalaiset osallistuivat vapaaehtoistyöhön ja informaaliin hoivaan. Tutkielman toisena kysymyksenä oli selvittää, onko sosiodemografisilla tekijöillä yhteys 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien osallistumiseen vapaaehtoistyöhön ja informaaliin hoivaan. Lopuksi tutkittiin, selittääkö hyvinvointivaltioregiimijaottelu EU-maiden 50- vuotiaiden ja vanhempien osallistumista vapaaehtoistyöhön ja informaaliin hoivaan. Euroopan maiden jako hyvinvointivaltioregiimeihin perustui aiempaan tutkimukseen (Strauss & Trommer 2018). Aineistona oli vuonna 2011 kerätty haastatteluaineisto Euroopan maiden kansalaisista (Eurobarometri 76.2). Analyysimenetelmänä käytettiin logistista regressioanalyysiä, jolla pyrittiin havaitsemaan osallistumista ”ennustavia” sosiodemografisia tekijöitä ja hyvinvointivaltioregiimejä. Tutkielman tuloksena 50-vuotiaista ja sitä vanhemmista haastatelluista 27 % osallistui vapaaehtoistyöhön ja 62 % informaaliin hoivaan. Vapaaehtoistyöhön osallistuivat muita todennäköisemmin 20-vuotiaaksi tai pitempään opiskelleet, pienissä tai keskisuurissa kaupungeissa asuvat ja yhteiskunnallisen asemansa korkeaksi kokevat. Informaaliin hoivaan osallistuivat vastaavasti naiset, kumppanin kanssa elävät ja leskeksi jääneet. Hyvinvointivaltioregiimeistä osallistuminen vapaaehtoistyöhön oli muita maita todennäköisempää korkean sosiaalisen pääoman regiimissä (Pohjois-Euroopan maat). Informaaliin hoivaan osallistuminen oli muita todennäköisempää hyvinvointivaltioregiimissä ”de-familialisation” (Pohjoismaat), jossa julkisella vallalla on ensisijainen vastuu sekä rooli hoivan tuottamisessa ja missä perheen rooli vähäinen.