Plastic Pathways : The Discursive Representations of Plastics Economy in Finnish Media - Saarnio, Hanna (2021)
Lineaariselle muovitaloudelle vaaditaan muutosta siitä johtuvien ympäristövaikutusten vuoksi. Tässä tutkielmassa tutkitaan muovitalouden diskursiivisia ilmentymiä suomalaisessa uutismediassa, tarkoituksena tunnistaa kestävämpää muovitaloutta muotoilevat diskurssit peilaten niitä sosiotekniseen transitioteoriaan. Uutiset kehystivät muovit ongelmalliseksi niiden kulutuksesta johtuvan jätetuotannon ja niiden fossiilisesta raaka-aineesta johtuvien ilmastopäästöjen vuoksi. Näihin ongelmiin vastaamaan tunnistettiin aineistosta hallitseva kiertotalousdiskurssi, joka koostui kierrätys-, jätehuollon parantaminen-, korvaaminen-, kulutuksen ja tuotannon vähentäminen- ja uudelleenkäyttö -aladiskursseista. Tunnistetut aladiskurssit olivat keskenään epäjohdonmukaisia sekä ristiriidassa kiertotalousperiaatteiden kanssa, viestien kiertotalouskäsitteen vakiintumattomuudesta. Sen lisäksi, hallitseva ja lähes haastamaton kiertotalousdiskurssi edustaa lähinnä vähittäisiä muutoksia vakiintuneeseen muovitalouteen, keskittyen järjestelmän jäte- ja päästöoireisiin pohjimmaisen kulutusongelman sijaan. Siten kiertotalousdiskurssi toisintaa regiimin lukkiutuneita tehokkuuden ja talouskasvun oletusarvoja. Tulosten ja muoviongelman monimutkaisuuden perusteella on syytä korostaa kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa muovitaloudelle kestävämpää järjestelmää kehittäessä.