Massadatan hyödyntäminen rikollisuuden ehkäisyssä - Räsänen, Kristian (2021)
Erilaisten sensorien, mobiililaitteiden ja muiden teknologisten sovellusten kehitys on mahdollistanut suurten ja nopeasti kasvavien datamäärien keräämisen ja lähes reaaliaikaisen analysoinnin. Useista lähteistä kerättyä, kasvavaa ja monimuotoista dataa kutsutaan massadataksi. Massadatan hyödyt on laajalti tunnustettu muun muassa liiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta, ja massadata tuo uusia mahdollisuuksia myös rikollisuuden ehkäisyn kehittämiseen. Tässä tutkielmassa perehdytään massadatan tuomiin mahdollisuuksiin rikollisuuden ehkäisyn näkökulmasta kirjallisuuskatsauksen avulla. Tutkielmassa esitellään rikollisdatan analysointiin sovellettuja menetelmiä sekä massadatan hyödyntämiseen perustuvia rikollisuuden ehkäisyyn tarkoitettuja menetelmiä käytännössä. Tutkielmassa käsitellään myös massadatan hyödyntämiseen liittyviä teknisiä haasteita, tietoturvaongelmia sekä eettisiä kysymyksiä. Tutkielman lähdemateriaalina on käytetty vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että massadatan avulla on luotu uusia tehokkaita menetelmiä rikollisuuden ennustamiseen ja ehkäisyyn. Valtavien datamäärien käsittelyyn liittyy myös paljon erilaisia haasteita, jotka luovat erilaisia esteitä ja rajoitteita massadatan hyödyntämiselle rikollisuuden ehkäisyn tarpeisiin. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta voidaan myös päätellä, että hankalimmin ratkaistavissa olevat ongelmat liittyvät eettisiin kysymyksiin, joiden seuraukset yhteiskunnalle voivat olla kauaskantoisia, ja joihin ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua.