Antropomorfiset piirteet tietojärjestelmätieteissä ja niiden vaikutukset käyttäjään - Pälvimäki, Liina (2021)
Tämä tutkielma käsittelee antropomorfismia ja sen vaikutuksia tietojärjestelmätieteen näkökulmasta. Tutkielma toteutetaan kuvailevana kirjallisuuskatsauksena monialaisesti tieteellisestä kirjallisuudesta. Kirjallisuuskatsauksen aineiston keräämisessä hyödynnetään tieteellisiä aikakausilehtiä, konferenssijulkaisuja sekä elektronisista kirjastoista löytyviä artikkeleita. Tutkielman tavoitteena on selvittää vastaus kahteen tutkimuskysymykseen: ”Mitä antropomorfiset piirteet tarkoittavat tietojärjestelmätieteissä?” ja ”Miten antropomorfisten piirteiden käyttö teknologiassa vaikuttaa käyttäjiin?” Tutkielman tarkoituksena on koota aikaisemmin hajallaan ollutta tietoa yhteen. Tutkielmassa perehdytään antropomorfisten piirteiden käyttöön, niistä tehtyyn tutkimuksiin sekä nostetaan esille aihetta koskevia keskeisiä ajatuksia ja keskusteluja. Olemassa olevan kirjallisuuden pohjalta tunnistetaan erilaisia antropomorfisia piirteitä, niiden vaikutuksia, niihin liittyviä teorioita, luokitteluja sekä mittaustapoja. Tutkielman johtopäätöksenä antropomorfisten piirteiden todetaan olevan visuaalisia, auditiivisia ja mentaalisia ihmisestä muistuttavia piirteitä. Piirteitä voidaan tietoisesti lisätä erilaisiin teknologioihin kuten keskusteluagentteihin sekä erilaisiin robotteihin. Tutkielmassa todetaan, että antropomorfisia piirteitä käytetään tarkoituksellisesti paljon markkinoinnissa, antropomorfismin selkeiden vaikutuksien takia. Kirjallisuuden perusteella voidaan todeta, että antropomorfisten piirteiden käyttö terveydenhuollon sektorilla ja koulutuksessa on kasvamassa. Antropomorfisten piirteiden vaikutusten kannalta kirjallisuuteen tutustuminen osoittaa, että antropomorfisten piirteiden käytöllä on laajasti erilaisia vaikutuksia ihmiseen, ja vaikka suurin osa vaikutuksista on positiivisia, joukossa on myös negatiivisia piirteitä. Kirjallisuuden perusteella havaitaan, että positiiviset vaikutukset koskevat pääasiassa ihmisen käyttäytymiseen suoraan vaikuttavia piirteitä, kun taas negatiiviset piirteet koskevat lähinnä ihmisen suhtautumista teknologiaan kielteisesti.