Liikuntateknologian lisäarvo huippu-urheilussa - Laukkanen, Jesse (2021)
Digitalisaation tuomat mahdollisuudet ovat vuodesta toiseen erilaisten yritysten ja organisaatioiden toiminnan keskiössä. Teknologioiden jatkuva kehittyminen mahdollistaa kilpailuedun saamista erilaisten korporaatioiden välillä. Digitalisaation hyödyt on havaittu myös kilpa- ja huippu-urheilun parissa, jossa tuloskeskeisyys on olennainen osa kilpailua. Liikuntateknologia on viime vuosien aikana ollut yksi keskeisimpiä tekijöitä kilpailuedun saamiseksi huippu-urheilussa. Tässä kandidaatin tutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla liikuntateknologian lisäarvoa huippu-urheilussa. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella millaisia todennettuja hyötyjä ja haittoja liikuntateknologian käyttö aiheuttaa huippu-urheiluun: urheilijan, valmentajan, urheilu-organisaation ja urheilulajin näkökulmista. Tutkimuksessa havaittiin, että liikuntateknologian tarjoamat mahdollisuudet edistävät urheilijan suorituskykyä, toimintakykyä ja terveyttä. Valmentajan näkökulmasta liikuntateknologia tarjoaa uusia apukeinoja, joiden perusteella valmentaja voi perustaa päätöksiään dataan. Urheiluorganisaation ja urheilulajin näkökulmasta liikuntateknologian avulla on mahdollista saada kilpailuetua muihin urheiluyhteisöihin nähden. Tutkimusaineistosta nousi esiin myös liikuntateknologian synnyttämiä haittoja. Liikuntateknologioiden data ei välttämättä ole aina luotettavaa, joka voi johtua laitteen ominaisuuksista tai käyttäjälähtöisestä ongelmasta. Liikuntateknologian tuottama data haastaa myös valmentajia sekä organisaatioita miettimään päätöksenteon pohjautumista muuhunkin kuin kokemuksiin.