Musiikkia ja terapiaa parien kanssa : kirjallisuuskatsaus musiikkiterapeuttisesta otteesta parisuhdetyössä - Pyrhönen, Outi (2021)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata musiikin ja musiikkiterapian käyttöä parien kanssa tehtävässä terapiatyössä. Tavoitteena oli tuottaa tietoa näyttöön perustuvan musiikkiterapeuttisen parityön toteuttamiseksi käytännössä, ja hahmottaa ilmiön jatkotutkimustarpeita. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen sisäänotto- ja poissulkukriteerit määriteltiin, ja haku toteutettiin terveystutkimuksen tietokannoista. Kirjallisuukatsauksen sisäänottokriteerit täytti kaksitoista artikkelia, joista viisi oli määrällisiä tai laadullisia tutkimuksia, viisi tapauskertomusta ja kaksi kliiniseen kokemukseen perustuvaa artikkelia. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Musiikkiterapia parisuhteen eri vaiheissa on niukasti tutkittu aihepiiri. Olemassa oleva tutkimustieto painottuu muistisairaan ja hänen puolisonsa välisen suhteen tukemiseen. Musiikkiterapiaa paripsykoterapian kontekstissa on tutkittu kognitiivisen terapiaviitekehyksen näkökulmasta. Musiikkia ja musiikkiterapiaa käytetään parien kanssa tehtävässä työssä vuorovaikutuksen väylänä, asiakkaan tarpeisiin mukautuvana menetelmänä, terapian tavoitteita tukien ja luovan terapeuttiuden lähteenä. Musiikin käytön kokemukset pariterapiakontekstissa näyttäytyvät yhteyden, itseilmaisun, muutoksen ja tilan luomisen näkökulmina Tulokset kuvaavat musiikin ja musiikkiterapian käytännön mahdollisuuksia ja kokemuksia kliinisessä pariterapiatyössä. Tulosten avulla voidaan käsitteellistää musiikkipariterapian toteutustapoja tällä hetkellä. Tutkielma tuo esille niukasti tutkitun ilmiön jatkotutkimuksen tarpeita.