Vibroakustinen musiikkiterapia traumakokemusten käsittelyssä : tapaustutkimus maahan muuttaneen nuoren musiikkiterapiaprosessista - Lallukka, Tuomas (2021)
Vibroakustista musiikkiterapiaa (VAT) on aikaisemmin tutkittu osana vammaisten musiikkiterapiaa, päihdekuntoutusta, aivotutkimusta, verenpaineen hoitoa, ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä, stressin hoitoa, urheiluvalmennusta ja migreenin hoitoa. Tutkimusta on tehty myös kehitykselliseen trauman hoitamisen, krooniseen kivun ja mielialahäiriöiden ja neurologisen toiminnalliseen häiriön näkökulmista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt vibroakustisen musiikkiterapian soveltaminen traumaattisten kokemusten käsittelyssä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella vibroakustista musiikkiterapiaa traumakokemusten käsittelyssä musiikkipsykoterapian näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa tutkittiin nuoren maahan muuttaneen musiikkiterapiaprosessia. Tutkimustehtävänä oli selvittää, millaisia mahdollisuuksia vibroakustinen musiikkiterapia tarjoaa traumakokemusten käsittelyyn ja miten asiakas kokee terapian. Aineisto kerättiin kymmenestä musiikkiterapiaistunnosta. Aineisto analysoitiin käyttämällä teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tässä tutkimuksessa osoitettiin, että vibroakustistinen musiikkiterapia (VAT) on hoitokokonaisuus, joka tarjoaa hedelmällisen mahdollisuuden työskennellä traumakokemusten parissa. Tapaustutkimus osoitti, että VAT voi tuoda lisäarvoa musiikkipsykoterapeuttiseen työskentelyyn ja tarjota mahdollisuuden traumakokemusten turvalliseen käsittelyyn terapiassa. Vibroakustisen musiikkiterapian toteutuksessa korostuivat fysiakustinen (FA) hoito, terapiaistunnon rakenne ja terapeuttinen vuorovaikutus. Musiikkiterapiaan osallistunut nuori koki terapian pääsääntöisesti myönteisesti ja hän sai siitä työkaluja elämäntilanteeseensa.