Kokonaisarkkitehtuurin hyödyt ja haasteet yksityisissä organisaatioissa - Sunnarborg, Fanny (2021)
Organisaatio on kokonaisuus, jonka eri osa-alueet ovat riippuvaisia toisistaan, ja muutos yksittäisessä osa-alueessa heijastuu joko suoraan tai epäsuorasti muille alueille. Samanaikaisesti nykypäivänä organisaatiot ovat jatkuvassa muutoksessa mm. uusien teknologioiden ja kehitysten seurauksena. Se on tehnyt organisaatioiden muodostaman kokonaisuuden hahmottamisesta entistä tärkeämpää. Kokonaisarkkitehtuuri on työkalu, jonka avulla pystytään ymmärtämään ja hallitsemaan organisaation luomaa laajaa kokonaisuutta. Sen avulla pystytään yhdistämään liiketoiminta ja IT strategia tukemaan toisiaan. Kokonaisarkkitehtuuri on ollut tunnettu käytäntö jo pitkään, mikä on osaksi johtanut sen määritelmien hajaantumiseen. Nykyisin määritelmissä kuitenkin painottuu liiketoimintalähtöisyys. Kirjallisuudessa kokonaisarkkitehtuurille luetellaan lukusia hyötyjä, mutta silti useat yritykset kokevat haasteita kokonaisarkkitehtuurin kanssa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa perehdyttiin kokonaisarkkitehtuurin hyötyihin hyödyntäen empiirisiä tutkimuksia, sekä käytiin läpi kokonaisarkkitehtuurin mahdollisia haasteita hyödyntäen kirjallisuutta. Lopuksi katsauksessa vielä tutkittiin keinoja, joilla organisaatiot pystyisivät ennaltaehkäisemään yleisimpiä haasteita. Tutkimuksessa saatiin selville, että kommunikaatio ja yhteistyö on suurin haaste, johon organisaatiot törmäävät, mutta kokonaisarkkitehtuurin onnistuessa, se on suurimpia hyötyjä, joita hankkeella pystytään saavuttamaan. Onnistuneen kokonaisarkkitehtuurin keskiössä on siis toimiva kommunikaatio ja yhteistyö, jonka pitää lähteä organisaation johdolta käsin.