Design of an efficient environmental management structure : A case study - Mitrunen, Vilma (2021)
Yrityksiltä odotetaan yhä enemmän panostamista ympäristövastuun hallintaan. Ympäristövaikutusten hallinta yrityksen aitojen sisällä ei enää riitä, vaan vaikutuksia tulee pyrkiä minimoimaan koko tuote-elinkaaren ajalta. Organisaatiorakenteella on havaittu olevan vaikutusta yritysten ympäristönhallintaan, mutta aiheesta kaivataan yhä lisää tutkimusta. Tämä pro gradu -tutkielma tutkii yrityksen ympäristönhallintarakenteen suunnittelua erilaisten organisaatiorakenteen suunnittelun muuttujien avulla, keskittyen elinkaarinäkökulmaan. Tutkielma on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, joka keskittyy lääkealan yritykseen. Tutkielmalla on kaksi tavoitetta. Ensimmäisenä tavoitteena on antaa kattava kuva yrityksen ympäristövastuun hallinnasta elinkaaren aikana ja hallintaan liittyvistä tärkeimmistä haasteista, odotuksista ja kehityskohdista. Toisena tavoitteena tutkielma pyrkii esittämään ehdotuksia yrityksen ympäristönhallinnan organisoinnin kehittämiseksi. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla ympäristövastuun parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä olemassa olevista asiakirjoista. Tutkimustuloksista ilmenee, että ympäristövastuu yrityksen oman toiminnan osalta on organisoitu hyvin, mutta hallintaan koko arvoketjun näkökulmalla liittyy jossain määrin epäselvyyttä, erityisesti vastuisiin ja päätöksentekoprosesseihin. Tulokset korostavat vahvan poikkiorganisatorisen yhteistyön, koordinoinnin ja selkeiden vastuiden määrittelemisen tärkeyttä, ja tukevat siten useita aiemmissa tutkimuksissa havaittuja näkökulmia. Näiden näkökulmien nähdään loppujen lopuksi olevan olennaisempia kuin itse organisaatiorakenteen, mikä osittain eroaa kirjallisuuslöydöksistä. Tulosten perusteella ehdotetaan, että case-yritys hyötyisi koko arvoketjun hallinnasta vastaavan ympäristövastuujohtajan ja poikkiorganisatorisen vastuullisuusjohtoryhmän nimittämisestä sekä koko yrityksen kattavasta ympäristö-, terveys- ja turvallisuusfunktion roolin ja vastuiden selkeyttämisestä.