Tuotemerkkikannattavuus ja vähittäismyyntiketjun keskusyksikön toiminnan tehokkuus - tapaustutkimus - Koistinen, Elisa (2021)
Vähittäismyynti on erittäin hintakilpailtu toimiala, ja sen vuoksi alan yritysten on jatkuvasti kehitettävä toimintaansa ja oltava kustannustietoisempia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on hyödyntää toimintolaskentaa vähittäismyyntiketjun tuotemerkkikannattavuuden ja ketjun keskusyksikön tehokkuuden arvioimi-seen. Tutkimus on toteutettu vähittäismyyntiä harjoittavan ketjun keskusyksi-kössä, joka huolehtii ketjun tavaranhankinnasta, markkinoinnista ja verkkokau-pan ylläpidosta. Tutkimusmenetelmäksi valittiin konstruktiivinen tutkimus. Tavoitteena oli luoda yrityskohtainen toimintolaskentamalli tuotemerkkikannattavuuden ja keskusyksikön toiminnan tehokkuuden arvioimiseksi. Tutkimuksen teoreetti-nen osa käsittelee toimintolaskentaa, sen taustaa ja käyttökohteita sekä hankin-tatoimintaa. Tutkimuksen empiirisessä osassa raportoidaan, kuinka tutkimuk-sessa käytettävät kustannukset, toiminnot ja kustannusajurit määriteltiin, ja kuinka niitä hyödyntäen luotiin yrityskohtainen toimintolaskentamalli. Lopuksi raportissa analysoidaan toimintolaskennan tuottamia tuloksia. Analyysin perusteella voitiin tehdä kaksi johtopäätöstä. Ensiksi, yrityksen 40 tär-keimmästä tuotemerkistä 20 oli kannattavia ja 3 hyvin kannattamattomia. Toiseksi, keskusyksikön toimintaa voi pitää melko tehokkaana, sillä yrityksen henkilöstö on oikein mitoitettu ja keskittyy pääasiassa ydintoimintojen tekemi-seen. Toimintamalliin kuuluu lisäksi verkostomaisuus, jossa yritys tuottaa osan ydintoiminnoistaan ostopalveluina yhteistyössä kumppaniyritysten kanssa.