Tietoinen musiikin kuuntelu : toimintatutkimus itsehoitomenetelmän vaikutuksista mielialaan ja tunteisiin - Saarinen, Minna (2021)
Työikäisten mielenterveyden haasteet lisääntyvät nopeasti, ja samalla ihmisten vastuuta omasta terveydestä halutaan vahvistaa. Tämä vaatii yksilöiltä tahtoa etsiä itselle sopivia tapoja vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Tietoisen musiikin kuuntelun vaikutuksia ihmiseen on toistaiseksi tutkittu vähän. Sen sijaan musiikin kuuntelun ja hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittamisen hyödyistä on jo paljon näyttöä muun muassa masennuksen, ahdistuksen ja stressin hoidossa. Tämän tutkimuksen avulla selvitin miten kotona tehtävä tietoisen musiikin kuuntelun harjoitus vaikutti ahdistuneisuushäiriö- ja masennusdiagnoosin saaneen naisen mielialaan ja tunteisiin arjessa. Asiantuntijana toimineen varhaiskeski-ikäisen naisen sairastumiseen vaikutti vahvasti työpaikan pitkään jatkunut tulehtunut ilmapiiri, joka lopulta johti tutkittavan irtisanoutumiseen. Pääasiallinen tutkimusaineisto muodostui tutkittavan pohdinnoista kuuden harjoituskerran yhteydessä. Pohdinnoista litteroitu materiaali analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tässä tutkimuksessa tietoisen musiikin kuuntelun havaittiin vaikuttavan hieman mielialaa parantavasti ja nostavan esiin tunteita, vaikkakin myös harjoitusta edeltäneet tapahtumat ja pohdinnat sekä kappaleiden miellyttävyys vaikuttivat tulokseen. Tämän lisäksi tutkittava raportoi epävarmuutta harjoituksen vaikutuksista, joka laski hetkellisesti motivaatiota ja harjoitukseen sitoutumista.