Attitudes toward in-game advertisements : comparisons between brand placements, skippable advertisements and non-skippable advertisements - Lehkonen, Mikko (2021)
Videopeliteollisuus on ohittanut elokuvateollisuuden lipputulojen suhteen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tätä suurta teollisuudenalaa ei olla otettu täysin käyttöön tuotemerkkien mainonnassa videopelien pelaajille. Pelien sisältämiä mainoksia on ollut olemassa vuosikymmeniä tuotemerkkien sijoittelun muodossa, mutta muista mainosmuodoista ja siitä miten ne saatetaan ottaa vastaan eri genreissä ei tiedetä paljoa. Sen sijaan tutkimus on keskittynyt tuotemerkkien sijoitteluun urheilu ja kilpa-ajo videopeleissä. Ottaen huomioon miten jotkin pelien sisältämät mainokset on otettu vastaan negatiivisesti, on olemassa tarve tietää mitkä mainosmuodot ovat sopivimmat missäkin videopeli genressä. Tämä tutkimus tutkii asenteita pelien sisältämää mainontaa kohtaan sekä vertailee eri mainosmuotoja toisiinsa eri genreissä. Tutkimus suoritettiin kahdessa osassa. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin aiempia tutkimuksia. Verkkokyselyssä mitattiin asenteita kolmea mainosmuotoa kohtaan sekä niiden koettua tunkeutuvuutta (intrusiveness), ärsyttävyyttä ja yhdenmukaisuutta. Asenteet pelien sisältämien mainosten yleistä käyttöä kohtaan olivat negatiivisia. Tutkimuksessa havaittiin eroja asenteissa, tunkeutuvuudessa, ärsyttävyydessä ja yhdenmukaisuudessa tuotemerkkien sijoittelun, ohitettavien mainosten ja ohittamattomien mainosten välillä. Tuotemerkki sijoittelun todettiin olevan parempia kuin ohitettavat ja ohittamattomat mainokset mainoksiin asenteen sekä niiden koetun tunkeutuvuuden, ärsyttävyyden ja yhdenmukaisuuden suhteen. Simulaatio-urheilupelit osoittautuivat parhaiksi välineiksi näille kolmelle mainosmuodolle simulaatio-urheilu-, toiminta- ja fantasiapelien joukosta. Sekä mainostajien että pelien kehittäjien tulisi olla huolellisia valitessaan mitä mainosmuotoja he käyttävät pelien sisältämissä mainoksissa ja mihin genreihin ne sijoitetaan.