Summary: | Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa Espoon kaupungin varhaiskasvatuksessa käytössä olevasta MusaPeda-toimintamallista. Tutkimuksessa selvitetään lasten ajatuksia siitä, miten he kokevat MusaPeda-tominnan sekä ohjaajan havaintoja asioista, joita nousee esiin tutkittavassa MusaPeda-ryhmästä. Tutkimuksen tavoitteena on osoittaa, että MusaPedan avulla voi varhaiskasvatuksessa musiikillisella pienryhmätoiminnalla työskennellä lasten kasvun ja kehityksen tukemiseksi juuri niissä asioissa, mitkä ryhmässä olevien lasten tarpeista nousevat.
Tutkimukseni kohdistuu Espoolaisen päiväkodin esikouluikäisten MusaPeda-ryhmään, jossa on kaksi erityisen tuen lasta sekä kaksi yleisen tuen lasta. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, jossa tutkimusaineisto koostuu kahdesta eri osasta, lasten ajatuksista ja ohjaajan havainnoista. Tutkimusaineisto kerättiin lasten videoavusteisista haastatteluista, hymynaamakyselyistä sekä ohjaajan havainnointimuistiinpanoista. Aineisto tiivistettiin ja analysoitiin sisällönanalyysia ja luokittelua apuna käyttäen.
Lasten näkökulmasta tutkimukseni osoittaa, että lapset kokevat MusaPeda-toiminnan hauskana, tärkeänä ja merkityksellisenä. He oppivat MusaPedassa uusia asioita, saavat onnistumisen kokemuksia sekä aikuisen arvostavaa aikaa ja huomiota. He saavat uusia ystäviä sekä kokemuksen hyvästä yhteishengestä ryhmässä. Ohjaajan havainnoista nousee esille erityisesti neljä asiaa MusaPeda-toiminnassa: osallisuus, tunnetaidot, itseilmaisu sekä onnistumisen kokemukset. Tutkimustuloksissa painottuu lisäksi läsnäoleva, henkilökohtainen, arvostava sekä kiireetön kohtaaminen ja aito nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus.
Tässä tutkimuksessa MusaPeda-toimintamalli näyttäytyy melko helposti varhaiskasvatuksen arjessa toteutettavana työtapana, jolla voi monipuolisesti tukea lapsen kasvua ja kehitystä.
|