Moniammatillisuus työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa : mahdollisuudet ja haasteet - Lehtonen, Eini (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaista on moniammatillisuus Suomen työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa (TYP). Teoriaosuudessa käsitellään työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua, työttömyyden vaikutuksia yksilöön ja yhteiskuntaan, lyhyesti osatyökykyisyyttä sekä moniammatillisuutta ja moniammatillista yhteistyötä. Tutkimus on laadittu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona tutkimuksessa on tieteellisiä tutkimuksia, väitöskirja sekä tieteellisiä artikkeleita. Tutkimuksen avulla on pyritty nostamaan esille millaisia mahdollisuuksia ja haasteita moniammatillisuus tuo TYP-työskentelyyn sekä selvittämään taustalla olevia tekijöitä. Tutkimuksen näkökulma on toiminnan kehittäminen TYP:ssä. Toiminnan kehittämisen lähtökohta on, että nykyinen tilanne on tiedossa. Tämän tutkimuksen avulla saadaan lisätietoa TYP-toiminnan moniammatillisuuden nykytilanteesta ja sitä kautta tutkimus tuo lisäarvoa toiminnan ja palvelun kehittämiseen. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että asiakas tulee nähdä aktiivisena toimijana osana moniammatillisuutta TYP:ssä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että TYP-toiminnassa moniammatillinen yhteistyö tuo paljon vahvuuksia palveluun. Erityisesti vahvuutena aineistosta nousi esille asiakkaan elämäntilanteen kokonaisvaltainen huomioiminen moniammatillisen yhteistyön avulla. Haasteina moniammatillisuuteen liittyen esille nousi terveydenhuollon liian pieni rooli TYP-palvelussa. Tämä haaste näkyi useissa tutkimuksissa. Lisäksi muina haasteina tutkimuksessa esille nousivat johtamiseen liittyvät haasteet, liian vähäiset resurssit sekä yhteisen tavoitteen puuttuminen. Moniammatilliseen yhteistyöhön liittyvien haasteiden taustalla oli nähtävissä yhteisen ihmiskäsityksen puuttumista, työn selkiytymättömyyttä sekä portinvartijuutta. Portinvartijuudella viitataan tässä yhteydessä esimerkiksi työntekijöiden käyttämää päätösvaltaa TYP:in asiakkuuden alkamisessa tai palveluiden myöntämisessä.