Rytmin hyödyntäminen aivoverenkiertohäiriöiden kuntoutuksessa - Himanen, Aki (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia rytmin hyödyntämistä aivoverenkiertohäiriöiden kuntoutuksessa ja musiikkiterapiassa. Kirjallisuuskatsauksessa tutkittiin rytmiä musiikin elementtinä AVH-potilaan kuntoutuksessa ja musiikkiterapiassa. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja tutkimusmenetelmä oli myös kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa toimi kuvaileva synteesi. Aineiston keruussa fokusoitiin rytmin näkökulmaan. Aineistoksi valittiin tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, pro gradu -tutkielmia sekä opinnäytetöitä. Tutkimuksen tavoitteena oli vastata tutkimuskysymykseen: Miten rytmiä hyödynnetään tutkimusaineiston mukaan aivoverenkiertohäiriöiden kuntoutuksessa sekä musiikkiterapiassa ja millaista tutkittua tietoa aiheesta on löydettävissä? Kirjallisuuskatsauksen tutkimusaineisto koostui seitsemästä eri musiikkipohjaisesta interventiosta. Jokaisessa interventiossa käytettiin aktiivisia musiikkiterapiamenetelmiä eli niissä joko harjoiteltiin tai soitettiin jotain instrumenttia, joka oli näissä interventioissa melko usein lyömäsoitin. Johtopäätöksenä kirjallisuuskatsauksen tuloksista on, että musiikkiterapiainterventioita tulisi jatkossa tutkia enemmän juuri rytmin näkökulmasta, koska konkreettisia tuloksia siitä on mahdollista löytää.