Habitual smartphone use explaining excessive and problematic use of smartphones and negative consequences - Kekkonen, Kimmo (2021)
Älypuhelimet ovat yleistyneet nopeasti viimeisten kahden vuosikymmenen aikana ja ne ovat nykyään välttämättömiä ihmisten arjessa. Tämän johdosta ihmiset käytättävät älypuhelimia nyt enemmän kuin koskaan ennen. Älypuhelimet ovat tuoneet lukuisia kiistattomia etuja ihmisten elämään, mutta näiden etujen ohella esiin on noussut myös epäsuotuisia vaikutuksia, joiden syistä, muodostumisesta tai seurauksista ei ole vielä paljoa tietoa. Tämä tutkimus keskittyi tutkimaan älypuhelimien käytön epäsuotuisia vaikutuksia. Tässä tutkimuksessa muodostettiin teoreettinen viitekehys hyödyntämällä tapojen muodostumisen teorioita, kaksoisprosessiteorioita sekä teknostressikirjallisuutta ja luotiin teoreettinen tutkimusmalli selvittämään ongelmallisen älypuhelimien käytön taustalla olevia syitä sekä mahdollisia älypuhelimien käytön negatiivisia seurauksia. Tutkimusmallin testaamista ja hyväksymistä varten järjestettiin verkkokysely, johon osallistui 114 älypuhelimien käyttäjää Suomesta. Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että ihmisille muodostuu vahvoja tapoja älypuhelimien käyttöön, mikä selittää älypuhelimien käytön lisääntymistä sekä sitä miksi ihmiset kokevat käyttävänsä älypuhelimia liikaa. Lisäksi älypuhelimien liiallisen käytön havaittiin myötävaikuttavan älypuhelimien käyttöön liittyvien häiritsevien ja pakkomielteisten ajatusten muodostumista, jotka puolestaan osoittautuivat vaikuttavan merkittävästi rasitteiden ja yksityisyyshuolien muodostumiseen negatiivisina älypuhelimien käytön seurauksina. Tuloksien mukaan älypuhelimien käyttöön liittyvien häiritsevien ja pakkomielteisten ajatusten vaikutus negatiivisiin seurauksiin on heikompi niillä, jotka ovat motivoituneempia ja kykenevämpiä hillitsemään ja kontrolloimaan älypuhelimien käyttöään. Yhteenvetona tutkimus osoitti, että ihmisille muodostuu helposti ongelmallisia käyttäytymis- ja ajattelumalleja älypuhelimien käyttöön liittyen, joilla voi olla haitallisia seurauksia. Nämä löydökset viittaavat siihen, että ongelmallisella älypuhelimien käytöllä on samanlaisia piirteitä muiden vakiintuneiden ongelmallisten käyttäytymisten kanssa. Tämä tutkimus myös osoitti, että ongelmallista informaatioteknologian käyttöä voidaan selittää teoreettisilla viitekehyksillä, jotka selittävät irrationaalisia ja epäjohdonmukaisia käyttäytymismalleja. Tämä tutkimus lisäsi tietämystä teknologian pimeästä puolesta, tarjosi useita neuvoja käytäntöön ja osoitti mahdollisuuksia tulevaisuuden tutkimuksille.