Lasten ja nuorten kestävyyskunnon, kehon koostumuksen ja motoristen taitojen yhteydet kognitioon 8-vuoden seurannan aikana - Ojalainen, Kati (2021)
Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet lasten ja nuorten viettävän yhä pidempiä aikoja fyysisesti passiivisina ja vain pieni osa heistä liikkuu riittävästi terveytensä kannalta. Lapsuus ja nuoruus ovat kriittistä aikaa elämässä tärkeiden fyysisten, motoristen ja kognitiivisten taitojen kehittämiseksi. Aikaisempien tutkimusten perusteella hyvä fyysinen kunto mukaan lukien kestävyyskunto, motoriset taidot ja vähäinen kehon rasvakudoksen määrä voivat olla yhteydessä parempiin kognitiivisiin taitoihin lapsilla ja nuorilla. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko kestävyyskunto, kehon rasvakudoksen määrä, motoriset taidot 6–8-vuoden, 8–10-vuoden ja 14–16-vuoden iässä, tai näiden fyysisen kunnon osatekijöiden muutokset kahdeksan vuoden seurannan aikana yhteydessä kognitioon 14–17-vuoden iässä. Kognitiota mitattiin tässä tutkielmassa toiminnanohjauksen testeillä. Lisäksi selvitettiin, onko lapsuuden paremmat kognitiiviset taidot yhteydessä nuoruuden parempiin toiminnanohjaustaitoihin. Tutkielman aineisto on Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus (PANIC)- tutkimuksen aineistoa. Tutkimukseen sisällytettiin kolmeen seurantamittaukseen osallistuneista 277 lapsesta ne, joista oli saatavilla tarvittavien muuttujien tiedot. Tässä tutkielmassa käytetyt päämuuttujat olivat maksimaalinen työteho polkupyöräergometrilla suoritettuna kehon rasvattomaan massaan suhteutettuna, motoristen testien tulokset (vauhditon pituushyppy, box & block kuutionsiirto, sukkulajuoksu, istumaannousu, käsien puristusvoima kehon rasvattomaan massaan suhteutettuna, eteentaivutus), kehon rasvaprosentti DXA:lla mitattuna, toiminnanohjaus testien (työmuisti, tarkkaavaisuus, psykomotorinen funktio, assosiatiivinen oppiminen) tulokset ja Ravenin värimatriisitestin tulokset.