Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan

Järvissä elävät mikroskooppisen pienet kasviplanktonyhteisöt ovat tärkeitä tuottajia ja välttämättömiä elämän ylläpitämiselle. Ne kykenevät syntetisoimaan kaikille eliöille välttämättömiä biomolekyylejä, kuten aminohappoja, pitkäketjuisia omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sekä steroleita. Kaikki makea...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Malin, Marko
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2021
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79003
_version_ 1826225748244955136
author Malin, Marko
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Malin, Marko Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Malin, Marko Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Malin, Marko
datasource_str_mv jyx
description Järvissä elävät mikroskooppisen pienet kasviplanktonyhteisöt ovat tärkeitä tuottajia ja välttämättömiä elämän ylläpitämiselle. Ne kykenevät syntetisoimaan kaikille eliöille välttämättömiä biomolekyylejä, kuten aminohappoja, pitkäketjuisia omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sekä steroleita. Kaikki makean veden kasviplanktoniin kuuluvat eliöt pystyvät tuottamaan välttämättömiä aminohappoja, sekä lyhytketjuisia omega-3 rasvahappoja, kuten alfalinoleenihappoa (ALA) ja linolihappoa (LIN). Sen sijaan pidempiketjuisten omega-3 rasvahappojen eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) synteesiin kykenevät vain kultalevät (Chrysophyceae), nielulevät (Cryptophyceae) ja panssarisiimalevät (Dinophyceae). Edellämainittujen levien lisäksi myös piilevät (Diatomophyceae) tuottavat EPA:a ja silmälevät (Euglenophycaea) DHA:ta. Järvien rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen seurauksena yleistyneet syanobakteerit (Cyanophyceae) ja viherlevät (Chlorophyceae), eivät kykene tuottamaan pitkäketjuisia rasvahappoja lainkaan. Lisäksi syanobakteereissa ei ole steroleita, jonka vuoksi ne ovat huonolaatuista ravintoa varsinkin vesikirpuille. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuinka kahden ravinteisuudeltaan erityyppisen järven sestonissa tuotettujen välttämättömien biomolekyylien pitoisuuksissa tapahtuvat muutokset vaikuttivat eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan, kun laadukkaampaa ravintoa tuottavat kasviplanktonluokat joutuivat kilpailemaan elintilastaan syanobakteeri- ja viherleväyhteisöjen kanssa. Välttämättömien rasvahappojen osalta muutos vaikutti noin kahden viikon viiveellä sestonia suodattamalla syövien Bosmina- ja Daphnia-vesikirppujen, sekä omnivoristen kyklooppihankajalkaisten (Cyclopoida) biomassaan ja ravintoarvoon. Daphnia-vesikirppujen, kyklooppihankajalkaisten ja Limnocalanus-keijuhankajalkaisten biomassaa rajoittivat lähinnä pitkäketjuisten rasvahappojen DHA:n ja DPA:n (dokosapentaeenihapon) saatavuus, sekä Bosmina-vesikirpuilla DHA:n ja DPA:n lisäksi myös EPA:n ja sterolien saatavuus. Eudiaptomus-keijuhankajalkaiset onnistuivat pitämään kudosten rasvahappopitoisuudet suhteellisen korkeina koko tutkimusjakson ajan, mutta niiden biomassaa rajoitti sterolien saatavuus. Tutkimusjärvet erosivat toisistaan sestonin aminohappopitoisuuksien suhteen, mutta tällä ei ollut vaikutusta eläinplanktonin aminohappopitoisuuksiin, vaan ainoastaan keijuhankajalkaisten (Calanoida) biomassan kasvuun.
first_indexed 2021-12-16T21:58:56Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kuoppam\u00e4ki, Kirsi", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Taipale, Sami", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Malin, Marko", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2021-12-16T12:10:34Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2021-12-16T12:10:34Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2021", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79003", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "J\u00e4rviss\u00e4 el\u00e4v\u00e4t mikroskooppisen pienet kasviplanktonyhteis\u00f6t ovat t\u00e4rkeit\u00e4 tuottajia ja v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mi\u00e4 el\u00e4m\u00e4n yll\u00e4pit\u00e4miselle. Ne kykenev\u00e4t syntetisoimaan kaikille eli\u00f6ille v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mi\u00e4 biomolekyylej\u00e4, kuten aminohappoja, pitk\u00e4ketjuisia omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sek\u00e4 steroleita. Kaikki makean veden kasviplanktoniin kuuluvat eli\u00f6t pystyv\u00e4t tuottamaan v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mi\u00e4 aminohappoja, sek\u00e4 lyhytketjuisia omega-3 rasvahappoja, kuten alfalinoleenihappoa (ALA) ja linolihappoa (LIN). Sen sijaan pidempiketjuisten omega-3 rasvahappojen eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) synteesiin kykenev\u00e4t vain kultalev\u00e4t (Chrysophyceae), nielulev\u00e4t (Cryptophyceae) ja panssarisiimalev\u00e4t (Dinophyceae). Edell\u00e4mainittujen levien lis\u00e4ksi my\u00f6s piilev\u00e4t (Diatomophyceae) tuottavat EPA:a ja silm\u00e4lev\u00e4t (Euglenophycaea) DHA:ta. J\u00e4rvien rehev\u00f6itymisen ja ilmastonmuutoksen seurauksena yleistyneet syanobakteerit (Cyanophyceae) ja viherlev\u00e4t (Chlorophyceae), eiv\u00e4t kykene tuottamaan pitk\u00e4ketjuisia rasvahappoja lainkaan. Lis\u00e4ksi syanobakteereissa ei ole steroleita, jonka vuoksi ne ovat huonolaatuista ravintoa varsinkin vesikirpuille. T\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa selvitettiin kuinka kahden ravinteisuudeltaan erityyppisen j\u00e4rven sestonissa tuotettujen v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien biomolekyylien pitoisuuksissa tapahtuvat muutokset vaikuttivat eri el\u00e4inplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan, kun laadukkaampaa ravintoa tuottavat kasviplanktonluokat joutuivat kilpailemaan elintilastaan syanobakteeri- ja viherlev\u00e4yhteis\u00f6jen kanssa. V\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien rasvahappojen osalta muutos vaikutti noin kahden viikon viiveell\u00e4 sestonia suodattamalla sy\u00f6vien Bosmina- ja Daphnia-vesikirppujen, sek\u00e4 omnivoristen kyklooppihankajalkaisten (Cyclopoida) biomassaan ja ravintoarvoon. Daphnia-vesikirppujen, kyklooppihankajalkaisten ja Limnocalanus-keijuhankajalkaisten biomassaa rajoittivat l\u00e4hinn\u00e4 pitk\u00e4ketjuisten rasvahappojen DHA:n ja DPA:n (dokosapentaeenihapon) saatavuus, sek\u00e4 Bosmina-vesikirpuilla DHA:n ja DPA:n lis\u00e4ksi my\u00f6s EPA:n ja sterolien saatavuus. Eudiaptomus-keijuhankajalkaiset onnistuivat pit\u00e4m\u00e4\u00e4n kudosten rasvahappopitoisuudet suhteellisen korkeina koko tutkimusjakson ajan, mutta niiden biomassaa rajoitti sterolien saatavuus. Tutkimusj\u00e4rvet erosivat toisistaan sestonin aminohappopitoisuuksien suhteen, mutta t\u00e4ll\u00e4 ei ollut vaikutusta el\u00e4inplanktonin aminohappopitoisuuksiin, vaan ainoastaan keijuhankajalkaisten (Calanoida) biomassan kasvuun.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2021-12-16T12:10:34Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2021-12-16T12:10:34Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2021", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "96", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "seston", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "syanobakteeri", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "V\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri el\u00e4inplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202112165987", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ymp\u00e4rist\u00f6tiede", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Environmental science", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "40151", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvahapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveysvaikutukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "plankton", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lev\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aminohapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravinto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "j\u00e4rvet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sterolit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintoverkot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_79003
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:51Z
main_date 2021-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2021
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/bae85d77-e672-4859-9858-937b4ab343c5\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202112165987.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2021
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Malin, Marko Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan seston syanobakteeri Ympäristötiede Environmental science 40151 rasvahapot terveysvaikutukset plankton levät aminohapot ravinto järvet sterolit ravintoverkot
title Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
title_full Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
title_fullStr Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
title_full_unstemmed Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
title_short Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
title_sort välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
title_txtP Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
topic seston syanobakteeri Ympäristötiede Environmental science 40151 rasvahapot terveysvaikutukset plankton levät aminohapot ravinto järvet sterolit ravintoverkot
topic_facet 40151 Environmental science Ympäristötiede aminohapot järvet levät plankton rasvahapot ravinto ravintoverkot seston sterolit syanobakteeri terveysvaikutukset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79003 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202112165987
work_keys_str_mv AT malinmarko välttämättömienbiomolekyyliensaatavuudenvaikutuserieläinplanktonsukujenravintoarvoonj