Vain muutaman pizzan tähden : kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrit - Pajunen, Ossi (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrien kohtaamia kontrollin muotoja, joita uhrit kohtasivat työsuhteessa. Lisäksi halusin tarkastella kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrien suhdetta ideaaliuhrin määritelmään. Tutkimusaineisto koostui neljästätoista kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä annetusta tuomiosta aikaväliltä 1.1.2015-31.12.2020. Tutkimusaihetta oli ajankohtainen, sillä työperäiseen maahanmuuttoon liittyvää lainsäädäntöä on viime vuosina kehitetty. Toisaalta mediassa hyväksikäyttöön liittyviä ilmiöitä on käsitelty aikaisempaa enemmän. Hyväksikäyttöä on tärkeä tutkia, sillä se auttaa tunnistamaan mahdolliset uhrit paremmin ja havaitsemaan hyväksikäyttöä mahdollistavia rakenteita. Tutkimuskysymykset ovat Mitä kontrollin muotoja kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrit kohtaavat? ja Ovatko kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrit ideaaliuhreja? Tutkimuksessa hyödynnän Minna Viuhkon luomia temaattisia kategorioita, joiden avulla hän havainnollisti ihmiskaupan uhrien kohtaamaa kontrollia. Kategoriat ovat: erehdyttäminen ja taloudellinen kontrolli, työskentely- ja asuinolosuhteet, uhkailu ja väkivalta sekä pelko. Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka on toteutettu teorialähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tulokset osoittivat, että kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrit kohtasivat useita kontrollin muotoja, joista yleisimmät liittyivät palkkaukseen, asumiseen ja työaikaan. Tutkimuksessa ei käynyt ilmi, että kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrit kokivat fyysistä uhkailua. Yleisimmät toimialat, joilla hyväksikäyttöä tapahtui, olivat ravintola- ja siivousalat. Tulokset myös osoittivat, että kiskonnantapaisen työsyrjinnän uhrit eivät asetu ideaaliuhrin määritelmään, vaikka heissä voi havaita yksittäisiä piirteitä ideaaliuhrista. Tuloksista voi päätellä erityisesti siivous -ja ravintola-alat aloiksi, joilla työperäinen hyväksikäyttö on yleisempää. Jatkotutkimuksessa voisi keskittyä esimerkiksi hyväksikäyttäjien taustoihin tai siihen, kuinka oikeudet ovat perustelleet tuomioita.