Yleishyödyllisen yhdistyksen tulonlähteet ja taloushallinto - Abramov, Dmitri (2021)
Suomessa on yli 100 000 aktiivisesti toimivaa rekisteröityä yhdistystä. Näistä yhdistyksistä merkittävä osa toimii Suomen Olympiakomitean ja valtakunnallisten lajiliittojen alaisuudessa, liikuntaa säännöissään edistävien liikuntaseurojen asemassa. Nämä yleishyödylliset yhdistykset ovat pääosin toiminnallaan voittoa tavoittelemattomia, mutta kirjanpito- ja tilintarkastusvelvollisuus koskee niitä samalla tavalla kuin yrityksiä. Tässä haastattelututkimuksessa pyrittiin selvittämään Keski-Suomessa aktiivisesti toimivien liikuntaseurojen tärkeimpiä tulonlähteitä ja varainhankintakeinoja, taloushallinnon erityispiirteitä sekä vuoden 2020 koronapandemian vaikutuksia yhdistysten toimintaan. Lopullinen tutkimusaineisto koostui neljästä Keski-Suomessa toimivasta yleishyödyllisestä liikuntaseurasta. Yhdistysten toiminta poikkesi toisistaan lajin lisäksi myös jäsenmäärien osalta. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina ja tutkimusaineiston analyysi induktiivisesti käyttäen sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että varsinaisen toiminnan tuotot sekä yhdistystoiminnan kehittämiseen myönnetyt yleis- ja kohdeavustukset olivat haastateltavien yhdistysten tärkeimpiä tulonlähteitä. Yleisesti tärkeänä yhdistystoiminnan tulona pidetty varainhankinta ei ollut tärkeässä osassa aineiston liikuntaseurojen kohdalla. Kaikkien yhdistysten kohdalla kirjanpito, toiminnantarkastus ja tilintarkastus oli järjestetty esimerkillisesti, eikä taloushallintoa koettu yhdistyksissä ongelmalliseksi osa-alueeksi. Koronapandemian taloudelliset vaikutukset seuroille olivat lyhyellä tähtäimellä merkittäviä, sillä suurin osa haastateltavista joutui vuonna 2020 keskeyttämään varsinaisen toiminnan joko osittain tai kokonaan, lomauttamaan työntekijöitä ja hakemaan valtiolta avustuksia kiinteisiin ja muuttuviin kuluihin.