Äitien tarinoita sosiaalisen median merkityksestä osana äitiyden rakentumista - Mäkäläinen, Jenni (2021)
Sosiaalisen median käyttö on arkipäiväistynyt ja tutkimuksen kohderyhmälle – äideille – se tarjoaa luontevan ja helpon tavan olla yhteydessä muihin samassa elämäntilanteessa oleviin äiteihin. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvailla äitien kokemuksia sosiaalisen median merkityksestä suhteessa äitiyden rakentumiseen. Tutkimuksen aineisto koostui lumipallo-otannalla harkinnanvaraisesti valittujen kahdeksan äidin haastattelusta. Aineisto analysoitiin kerronnallisen eli narratiivisen analyysin keinoin Greimasin aktanttianalyysiä hyödyntäen. Tarinoissa kuvastui se, miten sosiaalinen media tarjosi eräänlaisen peilauspinnan äitiysidentiteetin rakentumisen tueksi. Tämä peilauspinta oli muokannut tutkittavien äitiysidentiteettiä niin vahvistaen sitä kuin herättäen erinäisiä riittämättömyyden tunteita. Analyysin avulla kertomuksista muodostettiin kolme erilaista tarinatyyppiä: Some yhteisön tarjoajana, Some tuen mahdollistajana sekä Some mahdollisena uhkana. Some yhteisön tarjoajana -tarinoissa äitien kokemus ulkopuolisuudesta oli ajanut heidät etsimään sosiaalisesta mediasta samanhenkisiä äitejä. Yhteisön myötä sosiaalinen media oli muodostunut äideille arkea kannattelevaksi voimavaraksi. Some tuen mahdollistajana -tarinoissa sosiaalisen median keskeinen merkitys oli ollut erilaisten ryhmien kautta saadut neuvot ja vertaistuki haastavan raskauden tai vauvavuoden aikana. Some mahdollisena uhkana -tarinoissa äidit suhtautuivat sosiaalisen median käyttöön kriittisesti ja halusivat suojella omaa äitiyttään hyödyntämällä sosiaalista mediaa lähinnä yhteydenpitoon niiden ihmisten kanssa, jotka olivat elämässä myös sosiaalisen median ulkopuolella.