Sumulaskennan hyödyntäminen esineiden internetissä - Pasanen, Mauno (2021)
Esineiden internet on muuttamassa tapaa, jolla ihmiset toimivat ja kommunikoivat fyysisessä ympäristössä olevien älykkäiden laitteiden kanssa. Laitteiden määrän ennustetaan kasvavan nopeammin kuin Internetin käyttäjien, ja käytön laajentuvan yhä enemmän alueille, joissa vaaditaan suurien tietomassojen reaaliaikaista käsittelyä. Perinteinen datakeskusvetoinen keskitetty pilvilaskenta törmää tällöin haasteisiin, joita ratkomaan on syntynyt pilvilaskennan osa-alue, josta käytetään kattokäsitettä reunalaskenta. Se tuo tiedon käsittelyn joko laitteeseen tai laitteen lähelle. Reunalaskennan synonyyminä käytetään monissa yhteyksissä sumulaskentaa. Sumulaskenta yrittää asettua esineiden internetin laitteiden ja pilven väliin hyödyntämällä molempien tärkeimmät edut.